main logo
386

Raport privind monitorizarea alegerilor locale din Moldova, audiat la Strasbourg

Raportul privind monitorizarea alegerilor locale anticipate din 20 mai în şapte localităţi ale Moldovei, inclusiv la Chişinău şi Bălţi, va constitui subiectul discuţiilor la reuniunea Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care se va desfăşura pe 6-8 noiembrie la Strasbourg.

Raport privind alegerile locale din Moldova, audiat la Strasbourg

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul organizaţiei, Congresul a trimis o delegaţie formată din opt persoane pentru a monitoriza aceste alegeri şi, pe 20 mai, trei grupe de delegaţi ai Congresului au vizitat circa 50 de secţii de vot din Chişinău, Bălţi şi alte trei localităţi.

„Din punct de vedere tehnic, alegerile au fost bine pregătite, iar la nivelul secţiilor de votare au activat colaboratori electorali cu experienţă. Numărarea voturilor a fost eficientă, iar ziua votării poate fi descrisă drept organizată, calmă şi fără incidente. Excepţie poate fi numită tensiunea observată de Congres în unele localităţi din afara Chişinăului şi unele inconsecvenţe în ceea ce priveşte sigilarea buletinelor de vot", se arată în raport.

Raportorii au menţionat că, pe lângă aspectele pozitive, campania electorală s-a caracterizat prin lipsa condiţiilor egale pentru toţi candidaţii, transmite Știri.md.

„În special, delegaţia Congresului a fost informată despre cazurile de utilizare abuzivă a resurselor administrative, plângerile privind încălcarea finanţărilor de campanie şi lipsa unui acces echitabil la mass-media pentru toţi concurenţii. Delegaţia Congresului recomandă implementarea unor politici pentru a asigura reprezentarea corectă a populaţiei locale în alegerile locale, precum şi pentru a îmbunătăţi acurateţea listelor electorale şi pentru a reglementa mai bine utilizarea echipamentului video în secţiile de votare", susţin raportorii.

Un capitol aparte al raportului se referă la invalidarea rezultatelor alegerilor primarului de Chişinău.

„Decizia luată de instanţa de judecată în acest sens a provocat întrebări cu privire la proporţionalitatea şi transparenţa instanţelor în Moldova. Anularea rezultatului alegerilor din 3 iunie 2018 a alimentat incertitudinea şi frustrarea în rândul populaţiei şi lipsa de încredere în instituţiile statului", se spune în raportul care urmează a fi discutat la Congres.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării