R. Moldova va recunoaște Palestina drept stat independent? Ce spune Mihail Popșoi
Deocamdată, autoritățile Republicii Moldova nu au ajuns la un consens cu privire la recunoașterea Palestinei drept stat independent. Declarația a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, în cadrul clubului de presă desfășurat pe data de 27 mai. În același timp, Popșoi a reafirmat susținerea Moldovei pentru „soluția celor două state” – Israel și Palestina.
Întrebat dacă Moldova recunoaște statul palestinian, ministrul a explicat că Moldova a început procesul de recunoaștere în 1994, însă nu l-a finalizat. În același timp, Popșoi a afirmat că va fi luată o decizie atunci când va exista un consens politic format în urma consultărilor interne, precum și cu partenerii externi, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.
„Republica Moldova susține ferm soluția celor două state de ani buni. Cât privește recunoașterea Palestinei, noi avem semnat un Acord din 1994 cu autoritatea palestiniană, dar procesul de recunoaștere n-a fost finalizat, iar finalizarea este un proces politic complicat. Suntem încă în evaluarea oportunității acestui demers. Când va exista consens politic, urmează să facem aceste demersuri. (…) Poziția noastră fermă este susținerea soluției celor două state și noi am fost mereu adepții soluționării pașnice a tuturor conflictelor și la reducerea impactului asupra civililor”, a declarat ministrul.
Pe 23 mai, Spania, Norvegia și Irlanda au declarat că susțin recunoașterea statului palestinian. Premierul Norvegiei a spus că „nu poate fi vorba despre soluția celor două state fără un stat palestinian”, comentariu reafirmat și de premierul irlandez. Totalul țărilor care recunosc statul palestinian ajunge la 142 din cele 193 țări membre ale ONU.
Anterior, guvernul Filip a decis mutarea Ambasadei Moldova în Israel din Tel Aviv la Ierusalim. Amintim că potrivit Adunării Generale a Națiunilor Unite, Ierusalimul este oraș parțial ocupat ilegal de către autoritățile israeliene. Ministrul palestinian de Externe a criticat decizia, calificând-o drept „o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a legitimității internaționale și a rezoluțiilor ONU”.
Soluția celor două state în conflictul israeliano-palestinian propune rezolvarea conflictului prin crearea a două state naționale în fosta Palestina Mandatară. Punerea în aplicare a unei soluții cu două state ar implica crearea unui stat palestinian independent alături de statul Israel.