Putin ar fi implicat direct în prăbușirea zborului MH17 în Ucraina: Ar fi autorizat transferul sistemului de rachete
Anchetatorii internaţionali care investighează doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (zborul MH17) deasupra estului separatist prorus al Ucrainei în 2014 au anunţat miercuri suspendarea anchetei.
Au luat această decizie întrucât nu dispun de probe suficiente pentru urmărirea penală a altor suspecţi, relatează AFP şi Reuters, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Potrivit anchetatorilor, "există indicii puternice" că preşedintele rus, Vladimir Putin, a autorizat transferul sistemului antiaerian BUK către separatiştii proruşi, care au lansat racheta antiaeriană ce a doborât avionul.
Însă "ancheta şi-a atins acum limita, toate pistele au fost epuizate, ancheta este deci suspendată. Probele sunt insuficiente pentru alte urmăriri" penale, a anunţat procurorul olandez Digna van Boetzelaer, la o conferinţă de presă la Haga.
În noiembrie anul trecut, un tribunal olandez a condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă trei persoane - doi ruşi şi un ucrainean - pentru doborârea zborului MH17.
Avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe 17 iulie 2014 pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în estul Ucrainei. Olanda este ţara care a avut cele mai multe victime în accident (193 dintre cele 298 de persoane aflate la bord) şi în consecinţă şi-a asumat conducerea investigaţiei.
Instanţa olandeză a concluzionat că racheta cu care a fost doborât avionul, cel mai probabil o rachetă antiaeriană de tipul BUK, a fost lansată din zona controlată de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, iar Rusia avea controlul asupra acestora.
Rusia a negat orice implicare în atacul asupra zborului MH17 şi a refuzat să extrădeze suspecţii, susţinând că extrădarea ar fi ilegală conform legislaţiei ruse.
Premierul olandez, Mark Rutte, şi-a manifestat miercuri dezamăgirea după anunţul despre suspendarea anchetei, dar a promis că ţara sa va continua să încerce să tragă la răspundere Rusia pentru doborârea avionului civil.
"Vom continua să cerem socoteală Federaţiei Ruse pentru rolul său în această tragedie", a menţionat Rutte într-o declaraţie.
Ucraina va folosi toate mecanismele legale internaţionale pentru a încerca să-l aducă pe preşedintele rus în faţa justiţiei pentru doborârea zborului MH17, a reacţionat procurorul general ucrainean, Andrii Kostin, după anunţul venit miercuri de la Haga.
"Dificultatea de a obţine dovezi şi imunitatea funcţională nu permit judecarea preşedintelui Federaţiei Ruse în instanţele naţionale", a scris pe Twitter procurorul general al Ucrainei.
"Vom căuta să apelăm la toate mecanismele legale internaţionale pentru a-l aduce în faţa justiţiei", a adăugat Andrii Kostin.