Promo-LEX critică taberele de educație (ne)patriotică din Transnistria
După mai multe analize, Asociația Promo-LEX trage un semnal de alarmă în legătură cu procesul amplu de militarizare și ideologizare a educației în regiunea transnistreană.

Potrivit experților, în prezent, peste 81.000 de minori trăiesc sub influența structurilor transnistrene și, implicit, a Federației Ruse. Atât educația formală, cât și cea informală, inclusiv activitățile extracurriculare, sunt ideologizate, transmite Știri.md.
Promo-LEX a constatat că în fiecare an, aproximativ 1.000 de activități cu caracter „militar-patriotic” sunt organizate pentru copiii și tinerii din regiune. Pregătirea militară de bază a fost, de asemenea, integrată în curriculumul școlar.
„În 2024, peste 4.300 de elevi din clasele a 10-a și a 11-a au studiat două ore pe săptămână disciplina obligatorie „Pregătirea militară inițială”. Educația militară se desfășoară și prin intermediul a două școli-internat specializate: „școala de cadeți Grigori Potemkin-Tavriceski”, fondată în 2002, și „școala militară Suvorov”, înființată în 2017.
În anul 2025, acest fenomen capătă amploare suplimentară în contextul desfășurării unui număr considerabil de activități dedicate „anului poporului transnistrean”, marcării a 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și a 35 de ani de la autoproclamarea așa-numitei „rmn” de către regimul de ocupație de la Tiraspol”, au comunicat experții.
Conform analizelor, unul dintre principalele instrumente prin care „se cultivă un climat profund militarizat și ideologizat” îl reprezintă taberele și jocurile militare, „la care participă anual sute de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între nouă și 18 ani”. Tabere precum „Tânărul patriot al Transnistriei”, „Marte”, „Cazacioc” și „Cercetașul” sunt organizate de structurile transnistrene în parteneriat cu organizații paramilitare, precum „Armata cazacilor de la Marea Neagră” sau „Uniunea veteranilor din Afganistan”.
„Pregătirea pentru tabăra militară „Tânărul patriot al Transnistriei” durează un an întreg, timp în care tinerii sunt instruiți de soldați, trupe speciale și veterani, pe teritoriul unităților paramilitare. În 2014, odată cu declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina și anexarea ilegală a Crimeei, pentru prima dată, o echipă de elevi de la Liceul Teoretic Ucrainean din Tiraspol a participat la tabăra „Tânărul patriot al Transnistriei”, fapt ce reliefează încă o dată obiectivul regimului de îndoctrinare a copiilor și de eradicare a identității naționale”, au precizat membrii Promo-LEX.
Recrutarea copiilor în taberele de pregătire militară se face prin intermediul instituțiilor de învățământ, cărora li se solicită în mod direct sprijinul în promovarea și facilitarea participării elevilor, susțin reprezentanții Asociației. Printre participanți se regăsesc inclusiv copii proveniți din familii vulnerabile sau din școli-internat.
În acest context, Promo-LEX a semnalat că minorii orfani, copiii fără îngrijire părintească și cei din medii defavorizate reprezintă o țintă prioritară a politicii de militarizare și politizare a educației, promovată de structurile transnistrene.
După cum au descoperit specialiștii, programul acestor tabere include exerciții de luptă, trageri cu puști, aruncarea de grenade, lecții de istorie revizionistă, propagandă pro-război, proiecții de filme și realizarea de postere de propagandă.
„Copiii sunt organizați în „plutoane” conduse de veterani, locuiesc în corturi instalate în pădure și primesc hrană de la o bucătărie de campanie. Scopul acestor tabere nu este doar dezvoltarea unor deprinderi militare elementare, ci și îndoctrinarea ideologică a copiilor, cultivarea loialității față de regimul de ocupație și pregătirea lor pentru o eventuală înrolare în structurile paramilitare. Aceste practici vizează modelarea unei percepții favorabile asupra structurilor paramilitare și a regimului de ocupație. Copiilor li se insuflă ideea că Republica Moldova este un stat agresor, iar Rusia - un garant al păcii și stabilității”, au comunicat experții.
Promo-LEX avertizează că aceste practici încalcă grav drepturile copilului: „Este imperativ ca autoritățile constituționale să
monitorizeze sistematic fenomenul militarizării educației în regiunea transnistreană și să se pregătească temeinic pentru gestionarea provocărilor complexe care vor apărea în perioada post-ocupație în domeniul educațional”.