main logo
3976

Procurorul general explică cum Morari l-ar fi protejat pe Plahotniuc

Procurorul general a venit astăzi cu unele detalii cu privire la dosarul în care este implicat fostul şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari.

Procurorul general explică cum Morari l-a protejat pe PlahotniucColaj: știri.md

Alexandr Stoianoglo spune că de-a lungul anilor, Viorel Morari l-ar fi protejat pe fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, deşi Procuratura Anticorupţie deţinea informaţii exacte cu privire la implicarea lui Plahotniuc în furtul miliardului, transmite Știri.md cu referire la Tvrmoldova.md.

Alexandr Stoianoglo spune că, la sfârşitul lunii decembrie 2016, Viorel Morari a recepţionat de la Vlad Plahotniuc o plângere, prin care ultimul cerea tragerea la răspundere a lui Veacelsav Platon pentru declaraţii calomnioase. Plângerea a fost adusă la PA, însă a „uitat” de ea până în martie 2017.

„În martie 2017, deşi plângerea nu corespundea rigorilor, şeful PA i-a cerut unui subaltern să repare greşeala prin înregistrarea plângerii cu data de 26 decembrie 2016, şi a dispus printr-o rezoluţie la fel, antidatată, examinarea plângerii lui Plahotniuc. În concret, a ordonat să pornească urmărirea penală pe numele lui Veaceslav Platon”, a declarat Stoiangolo.

Cu actele antidatate Viorel Morari a mers la procurorul general de atunci, şi ducându-l în eroare, a obţinut competenţa de a exercita urmărirea penală în privinţa lui Platon. Astfel, toate plângerile şi declaraţiile depuse de Platon împotriva lui Plahotniuc au fost declarate drept false şi calomnioase, fără a se interveni cu verificări, spune procurorul general.

Aceeaşi soartă a avut şi dosarul pornit de DIICOT România privind denunţul lui Platon de atragere la răspundere penală a lui Plahotniuc şi a altor persoane, pentru o serie de infracţiuni deosebit de grave de înşelăciune, şantaj, spălare de bani, preluare ilegală a unor acţiuni a unor bănci şi societăţi comerciale, Victoriabank, BEM, ASITO, Victoria Asigurări, Alfa Engineering.

Alexandr Stoianoglo spune că în dosarul transmis de DIICOT nu a fost întreprinsă nicio acţiune procesuală, doar audierea lui Platon, declaraţiile căruia erau catalogate drept calomnioase.

„Deşi în 2016 PA deţinea informaţii exacte cu privire la implicarea lui Plahotniuc în furtul miliardului, acesta nu a  fost niciodată audiat”, spune Stoianoglo.

„Scopul principal al acestor acţiuni a fost interesul fostului şef al Procuraturii Anticorupţie de a-şi menţine susţinerea politică şi protectoare din partea  fostului lider PD, cu care se cunoştea personal”, a mai declarat procurorul general.

Potrivit procurorului, Platon a depus mai multe plângeri şi denunţuri, inclusiv un denunţ prin care cerea cercetarea penală a lui Plahotniuc, Candu, Drăguţan, Iaralov şi alte persoane care r fi sustras un miliard de dolari din sistemul bancar.

Astfel, dosarul de învinuire a lui Morari a fost finalizat şi expediat în judecată.

De asemenea, Alexandr Stoianoglo a oferit detalii şi despre dosarul pornit pe numele lui Viorel Morari, pentru îmbogăţire ilicită şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, cu folosirea situaţiei de serviciu, în baza unor  informaţii apărute în presă, verificate şi confirmate în cadrul procesului penal. Acţiunile de spălare de bani se prezumă a fi comise prin intermediul membrilor familiei sale, dar şi ale altor persoane apropiate, înrudite, interpuse, inclusiv persoane juridice.

Spre exemplu, deşi, pe parcursul anilor 2013 – 2014, mama procurorului a obţinut venituri oficiale de circa 2500 lei, în anul 2014 ea a efectuat 9 tranzacţii de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei SRL „Irarom-Grup” , „pentru majorarea capitalului statutar” în sumă totală de 3,8 milioane de lei.

În anul 2014 întreprinderea „Irarom-Grup” a construit şi dat în exploatare, în satul de baştină a procurorului, o staţie de alimentare cu produse petroliere şi gaz lichefiat, valoarea obiectului constituind 3,5 milioane de lei.

Începând cu anul 2015 firma dezvoltă activitatea cu privire la producerea, transportul, distribuţia şi comercializarea energiei electrice, iar în perioada 2016 - 2018 realizează instalarea, în nordul republicii, a 3 instalaţii de producere a energiei din surse regenerabile eoliene, valoarea totală a investiţiilor fiind de peste 14,2 milioane de lei.

Potrivit declaraţiilor fiscale pentru anii 2016 - 2017, firma declară un profit de peste 6,5 milioane de lei.

De asemenea, la cererea directorului firmei şi după intervenţia lui Viorel Morari, Consiliul de Administraţie al ANRE, a aprobat şi menţinut un tarif de 1,13 lei/kW, majorând capacitatea instalaţiei de la 1300 kW la 3900 kW.

Pentru comparaţie, pentru alte 10 companii similare, ANRE a aprobat tarife cuprinse între 0,68 – 1,01 lei/kW pentru energie electrică din sursă regenerabilă eoliană cu o capacitate de la 1300 de kW şi mai mult.

Potrivit datelor oficiale, în perioada anilor 2013-2018, mama procurorului a obţinut venituri oficiale de circa 113 mii lei, tatăl - venituri oficiale în mărime de 46 mii lei, iar fratele acestuia - venituri oficiale în mărime de 786 mii lei.

Totuşi, în intervalul anilor 2012 - 2019, părinţii acestuia, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial, aflându-se în permanenţă pe teritoriul republicii, au achiziţionat 4 imobile în municipiul Chişinău, estimate la peste 179 mii de euro.

În perioada 2013-2019 mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinaţie agricolă, pentru construcţii şi grădină cu o suprafaţă totală de 18 hectare, 2 case de locuit şi construcţii accesorii cu suprafaţa totală de 192 m.p. – toate estimate la circa 28 mii de euro.

Aria de acţiune este una transnaţională şi se extinde atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi ale altor state europene, cum ar fi: Polonia, Germania, Marea Britanie, Canada, Ucraina, fiind implicate persoane fizice şi juridice rezidente ale statelor menţionate,  fapt ce determină complexitatea anchetei şi necesitatea formulării mai multor comisii rogatorii.

Alexandr Stoianoglo mai spune că Viorel Morari este vizat în alte câteva dosare penale, însă a evitat să dea, deocamdată, detalii din cadrul acestora.

De notat că, procurorul Viorel Morari şi-a început cariera de procuror în anul 2002. Din anul 2007 a deţinut funcţii de conducere în Procuratură, iar începând cu 2016 până de curând - funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării