main logo
813

Primele 100 de zile ale noii guvernări. Experți: Populism și ipocrizie

Reprezentanţii comunităţii de experţi au făcut bilanţul primelor 100 de zile de guvernare a coaliţiei PSRM-ACUM.

Primele 100 de zile ale noii guvernări. Experți: Populism și ipocrizieFoto: Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, istoricul Ivan Grec a menţionat pe reţelele sociale că "punctele din programul coaliţiei provizorii PSRM-ACUM din 8 iunie nu au fost îndeplinite,declaraţia lui Igor Dodon despre 90% din hotărârile votate nu corespunde realităţii, dezoligarhizarea Moldovei, la fel ca şi schimbarea statutului său de stat capturat, nu a avut loc încă", transmite Știri.md

"Sistemul de gestionare a statului capturat, construit de Plahotniuc, funcţionează şi fără creatorul acestuia. Se pune întrebarea: la ce ar trebui să ne aşteptăm de la negocierile anunţate precum că PSRM şi blocul ACUM pregătesc un nou acord de coaliţie temporară, având în vedere că acordul semnat la 8 iunie nu este îndeplinit?", se întreabă el.

Potrivit lui, partenerii de coaliţie "urmăresc scopuri politice, care pot fi catalogate drept strategie şi tactică de luptă politică şi de partid între membrii coaliţiei temporare pentru monopolul puterii".

Expertul consideră că, în această situaţie, "fie coaliţia temporară se va apuca de treabă şi va rezolva problema eliberării statului moldovenesc din captivitate şi, astfel, va scrie propria pagină în istorie, fie creatorul structurii oligarhice a puterii va reveni în Moldova pe cal alb".

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a menţionat că, "drept exemplu al realizărilor în primele 100 de zile, reprezentanţii guvernării actuale aduc creşterea salariilor pentru lucrătorii medicali, în special, majorarea plăţilor pentru gardă". 

"Desigur, o astfel de măsură trebuie salutată. Dar majorarea salariilor angajaţilor din sectorul bugetar, realizată de către fostul guvernul, actualii lideri o numesc populism ieftin şi nerezonabil, iar paşii lor mici în această direcţie sunt consideraţi drept un merit eroic", a spus el.

Jurnalistul şi analistul Dumitru Ciubaşenco susţine că primele 100 de zile au fost perioada de "ipocrizie", când "PSRM-ACUM a confirmat că alianţa lor falsă este un fals politic strict temporar, deşi membrii săi, în special PSRM şi liderul său Dodon, care este preocupat de al doilea mandat prezidenţial, încearcă mereu să-i ofere o configuraţie mai permanentă, necontrafăcută". 

"Coaliţia a fost creată de parteneri externi, participanţii săi au fost uniţi de un duşman comun - Plahotniuc. Ei nu sunt capabili să inventeze un obiectiv comun pozitiv pe termen lung, ca să nu mai vorbim de realizarea acestuia. Fiecare în parte urmăreşte diferite interese. Deocamdată ei se rabdă unii pe alţii, însă fiecare încearcă să folosească această coexistenţă temporară şi de nevoie în cadrul coaliţiei artificiale pentru a-şi consolida poziţiile pentru viitoarele bătălii politice. Mai devreme sau mai târziu, "pactul de neagresiune" formal sau informal dintre PSRM şi ACUM va fi încălcat", a spus el.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării