Primarul de București: Anul 2030 este realist ca R. Moldova să adere la UE
Anul 2030 este realist pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană. Opinia a fost exprimată de Nicușor Dan, primarul Bucureștiului și candidat independent la alegeri pentru funcția de președinte al României, la un interviu cu jurnalistul Dan Alexe.

Nicușor Dan este de părere că politica externă a României față de Republica Moldova a fost una corectă, a sprijinit țara noastră în demersurile sale proeuropene, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Eu îmi doresc ca Republica Moldova să intre cât mai repede în Europa, 2030, doamna Sandu a spus 2027 recent. Evident că ar fi benefic pentru toată lumea, evident că și pentru România. Doar dacă te gândești la modul pragmatic, faptul de a avea o piață mult mai mare este mult mai bine, una e ca o firmă să se raporteze la un teritoriu, alta e să se raporteze la un teritoriu mult mai mare”, a declarat Nicușor Dan.
„România trebuie să fie pragmatică, să-și folosească influența la Bruxelles pentru parcursul european al Republicii Moldova, să realizeze acel fond de garantare pentru a face o conexiune economică mult mai puternică decât acum și sunt foarte optimist că poate să o facă, are capacitatea să o facă”, a mai spus Nicușor Dan.
La același interviu, Nicușor Dan a precizat că își dorește cât mai curând unirea României cu Republica Moldova.
„Eu mi-aș dori azi unirea cu Republica Moldova. Realitatea juridică este că avem două state și decizia de unire trebuie juridic să fie luată de majoritatea din cele două state. În 2018, România a dat o declarație a Parlamentului, care spune în esență că atunci când R. Moldova va dori, România e gata pentru unire. De ce în momentul acesta nu există o majoritate în Republica Moldova care să vrea unire? Asta ține de seriozitatea statului român, de problemele din vămi, de problemele cu obținerea cetățeniei, de ceea ce văd cetățenii Republicii Moldova când vin în România. Dacă România ar fi fost mult mai serioasă în această relație, eu cred că lucrurile ar fi fost mult mai evidente”, a declarat Nicușor Dan.
Pe 17 aprilie, într-un discurs susținut în plenul Legislativului, președinta Maia Sandu a declarat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu trebuie amânată pentru 10-20 de ani, ci trebuie realizată în următorii patru ani, pentru a aduce un viitor sigur și prosper pentru cetățeni.
Menționăm că premierul Dorin Recean stabilește un nou obiectiv ambițios de politică externă pentru Republica Moldova, acela de semnare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană în anul 2028, adică peste trei ani. Termenul avansat anterior era anul 2030. Recean confirmă astfel discuțiile neoficiale din cancelariile europene potrivit cărora țara noastră ar putea beneficia în următorii ani de un culoar favorabil, mai rapid decât cel rezervat anterior, pe drumul său de aderare la Uniunea Europeană.
Pe 3 martie s-au împlinit trei ani de la semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană. Republica Moldova a început oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană, un moment istoric marcat de prima Conferință Interguvernamentală UE-Moldova, desfășurată la Luxemburg. Liderii europeni și oficialii moldoveni au subliniat angajamentul pentru integrarea europeană, evidențiind progresele în reforme și necesitatea continuării acestora pentru a atinge obiectivul aderării până în 2030.