Prima întrebare pentru Maia Sandu primită la Bruxelles: Mi-e rușine
Subiectul privind furtul miliardului este discutat pe larg nu doar la noi în țară, dar și în alte țări din Europa.
Cel puțin asta reiese din ultimele declarații făcute de președintele Maia Sandu în cadrul emisiunii „Dreptul la Replică” de la Știri.md.
Potrivit președintelui țării, atunci când a fost în prima sa vizită la Bruxelles, în calitate de șef de stat, prima întrebare adresată ei a fost referitor la furtul miliardului.
Maia Sandu a spus că i-a fost rușine să spună că încă se lucrează pe acest caz, chiar dacă procurorul general Alexandr Stoianoglo i-a dat asigurări în aces sens, atunci când cei doi au avut ultima întrevedere.
"Procurorul general mi-a spus că lucrează. Am avut mai multe discuții și furtul miliardului este primul subiect. La Bruxelles când am fost și am discutat cu partenerii de acolo, prima întrebare pe care mi-au pus-o a fost: "Ați avansat pe investigarea furtului miliardului?" Eu ce să spun... că nu eu controlez Procuratura? Mi-e rușine să spun că se lucrează, pentru că oamenii aceștia aud asta deja de 7 ani. Nu este serios să spunem lucru ăsta. O să discutăm și la Consiliul Superior de Securitate.
Am discutat cu Stoianoglo pe dosarul concensionării aeroportului. Acolo am primit asigurări de la procuratură că în curând se va ajunge în instanța de judecată cu dosarul. Dar eu mă întreb ce o să se întâmple la ședința de judecată.
Admitem că procuratura va documenta toate ilegalitățile de concensionare a aeroportului și va merge în judecată, dar când vedem ce judecători pune Parlamentul, am în vedere socialiștii și cu Șor, ce judecători pun la CSJ și în altă parte, păi mă întreb nu o să avem aceiași situație cum avem la Cahul cu furtul miliardului și cu dosarul pe Șor?
Tocmai de asta trebuie să curățim sistemul judecătoresc. Tocmai de asta avem nevoie de o majoritate parlamentară, care să aprobe o lege în aces sens.
Și procuratura trebuie să-și facă treaba, dar și justiția e mare bubă în continuare", a declarat Sandu.
Întrebată dacă în urma discuții cu Stoianoglo, părerea față de el s-a mai schimbat, Sandu a răspuns că așteaptă rezultate.
"Discuțiile nu schimbă nimic până nu vedem rezultate concrete și mai ales pe dosarele mari de corupție", a precizat Sandu.
Referitor la cum pot fi întorșii banii din furtul miliardului, șefa statului nu a putut da garanții că acest lucru s-ar putea întâmpla ca în cazul banilor returnați statului de la fiul lui Vlad Filat.
"Vedeți că dacă nu lucrează suficient de bine Procuratura, atunci se întorc banii prin altă parte. Eu o să continui să lucrez pe asta. De fiecare dată când am vizite cu șefi din alte stat spun: Până noi deblocăm situația cu Procuratura noastră vă rog să ne ajutați.
O să merg, o să fac solicitări concrete cu datele pe care le avem noi, fără procuratură, ca să pornim anumite investigații din partea țărilor în care sunt anumite bănci care au fost implicate sau anumite companii, așa cum au fost resurse nedeclarate. Noi știm că și în alte țări sunt tot felul de proprietăți, casteluri. De acolo o să începem", a conchis Maia Sandu.