Prezidențialele române, fraudate în Moldova? Deputat PAS: Război hibrid
Deputatul PAS Lilian Carp și expertul român Sorin Ioniță critică afirmațiile liderului AUR, George Simion, care a acuzat fraudarea masivă a votului la prezidențialele din România de către cetățeni din Republica Moldova.

Potrivit lui Carp, aceste declarații fac parte dintr-o nouă etapă a războiului hibrid purtat de Federația Rusă în Europa, menită să „diabolizeze” partidele proeuropene de la Chișinău și să distanțeze relațiile dintre Republica Moldova și România, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.
„Narativul a fost construit inițial pe ideea că Nicușor Dan va câștiga cu o diferență mică, care să fie explicată prin voturile din R. Moldova, însă acest argument nu mai ține”, a explicat deputatul PAS.
În plus, Carp subliniază că Rusia urmărește prin astfel de metode să alimenteze tensiuni între românii de pe ambele maluri ale Prutului, similar tacticilor folosite înaintea agresiunii împotriva Ucrainei.
Expertul român Sorin Ioniță consideră că acuzațiile lui George Simion provin atât din ranchiună, după eșecurile politice din Republica Moldova, cât și dintr-o retorică inspirată de Kremlin.
„El a împrumutat discursul Kremlinului și retorica MAGA, încercând să discrediteze președintele Maia Sandu și să slăbească relația dintre România și R. Moldova”, a adăugat Ioniță.
La două zile de la încheierea procesului de votare, George Simion a acuzat Republica Moldova de fraudă și a declarat că va contesta rezultatele alegerilor la Curtea Constituțională.
„100 de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova, numai pentru turism electoral și pentru cumpărarea voinței românilor basarabeni”, a declarat Simion.
Guvernul Republicii Moldova respinge în mod categoric acuzațiile lui George Simion.
„Românii din Republica Moldova au votat liber. Numărul mare de oameni care au ieșit la vot în Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale din România arată cât de mult le pasă de viitorul României”, menționează Guvernul R. Moldova.
Totodată, autoritățile de la Chișinău fac apel la actorii politici să evite acuzațiile nefondate.
„Campaniile electorale pot fi însoțite de tensiuni și emoții, însă, din respect pentru toți cetățenii români, facem un apel către actorii politici să evite acuzațiile nefondate și jignirile la adresa votanților din Republica Moldova. Mulțumesc”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Pe data de 18 mai, în România s-a desfășurat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Victoria a fost revendicată de candidatul independent Nicușor Dan, care a obținut 53,6 % din sufragii, devansându-l cu aproximativ 8% pe contracandidatul său George Simion.
În Republica Moldova au fost deschise 64 de secții de votare. La scrutin au participat 158.000 de moldoveni cu cetățenie română, fiind înregistrată o prezență istorică la vot.