main logo
3879

Președintele Serbiei, după interdicția lui Bregovic: Foarte ciudat

Președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, a venit cu o reacție după ce muzicianului Goran Bregović nu i-a fost permisă intrarea în Republica Moldova și nu a putut cânta la festivalul „Gustar”, care a avut loc în weekend la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”.

Președintele Serbiei, după interdicția lui Bregovic: Foarte ciudat

Liderul de la Belgrad, care pe 22 august participă la reuniunea de lucru a șefilor de stat și de guvern din sud-estul Europei și Balcanii de Vest de la Atena, unde sunt prezenți și șefa statului, Maia Sandu, și Vladimir Zelenski, susține că motivele invocate de autoritățile locale sunt „foarte ciudate”, transmite Știri.md cu referire la Newsmaker.md.

„Nu am avut ocazia să vorbesc cu doamna Maia Sandu despre interdicția de intrare pentru unii cetățeni ai Serbiei în Moldova din motive foarte ciudate. Când am văzut că cineva din publicul moldovenesc este deranjat că Bregović cântă o melodie numită „Kalașnikov”, atunci te oprești și te întrebi ce fel de popor e acesta. Asta este o prostie care vine din rețelele sociale, nu pot să cred că unele țări reacţionează așa”, a spus Vučić.

Amintim că Internetul a luat foc din cauza știrii despre faptul că celebrul artist sârb Goran Bregovic nu a fost lăsat să vină în Moldova, pentru a participa la festivalul „Gustar”. Poliția de Frontieră a precizat că interdicția a fost aplicată încă în anul 2022, iar organizatorii ar fi fost informați despre acest lucru.

MAE-ul Serbiei a cerut explicații de la autoritățile moldovenești și a menționat că interdicția respectivă nu corespunde „relațiilor tradiționale de prietenie dintre Serbia și Moldova” și că decizia Chișinăului „a provocat o reacție extrem de negativă în societatea sârbă”.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a comentat incidentul și a menționat că interdicția a fost aplicată din cauza viziunilor proruse ale artistului Goran Bregovic, care „a susținut anexarea Ucrainei de către Rusia” (referindu-se probabil la peninsula Crimeea). Acesta a adăugat că au fost și alte motive pentru interzicerea intrării în Moldova.

Menționăm că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, se află într-o vizită de lucru la Atena. Cei doi șefi de stat au fost invitați de prim-ministrul Republicii Elene, Kyriákos Mitsotákis. Liderii de la Chișinău și Kiev participă la o reuniune de lucru a șefilor de stat și de guvern din sud-estul Europei și Balcanii de Vest, organizată de premierul Mitsotákis.

Președintele Serbiei, Aleksandr Vucic, a criticat decizia Curții Penale Internaționale (CPI), cu sediul la Haga, care a emis mandat internațional de arest pe numele președintelui rus, Vladimir Putin. Vucic vede în emiterea mandatului mai puțin un act de administrare a justiției și mai mult un gest cu încărcătură politică, atribuindu-i Occidentului intenția: este interesat să-i îngreuneze comunicarea lui Putin, astfel încât toți cei care vorbesc cu el să fie conștienți că este acuzat de crime de război. Altfel spus, Aleksandar Vucic este de părere că se încearcă de fapt cu bună-știință îngreunarea procesului prin care se poate ajunge, dacă nu la pace, măcar la un armistițiu în conflictul din Ucraina.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării