Președintele CoE, despre referendum: UE, pregătită să sprijine Moldova
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat victoria de la referendumul de aderare la Uniunea Europeană din R. Moldova, subliniind că acest rezultat a fost obținut „în pofida interferențelor externe evidente”.
Într-o postare pe X, Charles Michel a scris că Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu Chișinăul pentru a „garanta un viitor comun european”, transmite Știri.md.
„Salut alegerea proeuropeană a cetățenilor Moldovei în urma referendumului UE, în ciuda interferențelor externe evidente. Acesta este un semnal care vă reafirmă angajamentul față de o cale europeană și de a continua cu reformele necesare care vor transforma țara voastră. UE este pregătită să sprijine Moldova și să lucreze pentru a asigura viitorul nostru european comun în beneficiul tuturor”, a scris Charles Michel.
Reamintim că, la 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a alege președintele țării pentru următorii patru ani.
Totodată, cetățenii au fost chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.
Alegătorii au mers la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.
Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru Maia Sandu au votat 656.354 de alegători sau echivalentul a 42,45% din numărul celor care au participat la scrutin, în timp ce Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul 2, fiind susținut de 401.726 de cetățeni, ceea ce constituie 25,28% din numărul total de votanți. Potrivit CEC, Maia Sandu câștigă la o diferență de aproape 254.628 de voturi.
În ceea ce privește rezultatele preliminare ale referendumului, la întrebarea adresată, 50,46% dintre alegătorii care au participat la referendum și-au exprimat opțiunea „Da”, iar 49,54% au răspuns „Nu”.
Astfel, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind cum s-au desfășurat alegerile, pregătirile, toate incidentele, precum și toate rezultatele centralizate de la birourile electorale ale secțiilor de votare, inclusiv rapoartele pe care le vom recepționa de la organele electorale.
„În termen de zece zile, Curtea Constituțională va confirma sau infirma printr-o hotărâre rezultatele. Amintim că legea adoptată prin referendum se publică printr-o ediție specială a monitorului oficial, iar data adoptării deciziei este data desfășurării referendumului”, au declarat reprezentanții CEC.