Maia Sandu: Pacea și libertatea ni le putem asigura odată ajunși în UE
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers astăzi, 17 aprilie, în Parlament, unde a susținut un discurs.

„Trăim o perioadă în care ordinea internațională, pe care o știam și pe care ne putem baza, trece printr-un proces de schimbare profundă. La nivel global, asistăm la tot mai multe conflicte militare, diplomatice și comerciale. Pe regiunea noastră, de trei ani, Rusia duce un război nedrept și brutal împotriva Ucrainei. Cetățenii Moldovei simt o mare neliniște legată de schimbările care au loc, schimbări care afectează nu doar bugetele, ci și sufletele oamenilor. Credința noastră într-o lume dreaptă, bazată pe respect, o lume stabilă și previzibilă, este puternic zdruncinată. Pe toți ne macină aceleași întrebări. Ce viitor are Moldova în această lume? Ce putem face pentru a ne proteja țara? Cum ne afectează familia aceste schimbări? Ca președintă, în momente de neliniște, este datoria mea să vin la această tribună pentru a vă împărtăși cum văd eu situația actuală și ce cred că trebuie să facem în perioada următoare”, a declarat Maia Sandu, transmite Știri.md.
Potrivit Maiei Sandu, avem multe de realizat: de îmbunătățit condițiile de viață, de finalizat reforma justiției, de reparat drumuri, spitale, grădinițe, case de cultură, de asigurat locuri de muncă, de majorat pensiile.
„Uneori, pentru că avem atâtea de rezolvat, uităm care este cel mai important lucru. Iar cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este să păstrăm pacea și libertatea, pentru că viața este cel mai prețios lucru, pentru că vrem să trăim demn, să știm că nu va veni nimeni să ne scoată din propriile case pentru a ne trimite în Siberii de gheață, că tinerii noștri vor fi închiși în închisoare pentru că au propriile opinii. Asta înseamnă să trăiești în libertate”, a spus șefa statului.
Maia Sandu susține că trebuie să mergem toți pe un drum comun, care ne va asigura trei lucruri importante: pace și siguranță pentru familiile noastre; stabilitate și unitate națională; dezvoltare economică și bunăstare.
„Nu există niciun dubiu că pacea și libertatea ni le putem asigura mult mai ușor odată ajunși în UE. Acolo o să fim protejați, ca într-o familie mare, iubitoare... De aceea, trebuie să muncim zi și noapte ca să aderăm la UE mai repede, nu peste 10 ani, ci în următorii patru ani. Nu va fi ușor, dar nici imposibil”, a declarat președinta.
Potrivit șefei statului, putem asigura securitatea țării în continuare demonstrând un comportament corect și consecvent, construind parteneriate de încredere cu vecinii noștri, România și Ucraina, dar și cu celelalte țări, care respectă dreptul internațional și hotarele altor state.
„Moldova este o țară mică, cu o armată străină pe teritoriul său. Mă refer la staționarea ilegală a contingentului militar rus în regiunea transnistreană, o încălcare flagrantă a statutului nostru de țară neutră”, spune președinta.
Aceasta susține că, în ultimii ani, Moldova a reușit să creeze un sistem internațional de sprijin și ajutor pe care trebuie să-l păstrăm și să-l consolidăm.
„Astăzi suntem mai cunoscuți și mai respectați în lume decât oricând, chiar dacă puterea noastră economică este încă mică. Suntem respectați pentru că suntem bine intenționați, onești, facem eforturi autentice ca să mișcăm țara înainte. Suntem apreciați și datorită moldovenilor care muncesc peste hotare. (...) Am găzduit reuniunea comunității politice europene, unde, în premieră, în Moldova au ajuns liderii a 45 de țări de pe continent, care au transmis un mesaj clar - că țara noastră are prieteni și este apreciată la nivel internațional. Chiar dacă știm cât de mult contează acest sprijin politic internațional pentru securitatea noastră, unii încearcă să-l minimizeze. Aceste voci sunt nocive și iresponsabile, iar declarațiile scandaloase privind integritatea teritorială a țărilor vecine pun în pericol și securitatea țării noastre, și procesul de integrare în UE. Vă rog să protejăm ce am obținut”, a declarat Maia Sandu.
Potrivit președintei, nu este un secret faptul că țara noastră este ținta unor eforturi de destabilizare colosale, finanțate cu sume uriașe, care au ca obiectiv provocarea conflictelor interne.
„Am văzut cu toții că în Moldova sunt și oameni care sunt gata să le facă rău vecinilor, neamurilor și copiilor lor. Cum să explici dorința de a desființa democrația sau influențarea justiției pentru a proteja corupția? (...)”, susține președinta.
În context, șefa statului a venit cu un apel către partidele politice parlamentare și extraparlamentare: „Acționați cu responsabilitate și înțelepciune. Opriți discursul de ură și cel de divizare. Nimic nu justifică destabilizarea țării”.
„Vom reuși să menținem sprijinul extern și să păstrăm drumul european doar dacă vom ține Moldova de partea păcii. Șansa noastră este să muncim cu toții în aceeași direcție, care este clară”, a mai spus Maia Sandu.
Aceasta a afirmat că aude acuzații din partea celor care au fost ani la rând la putere și care, potrivit ei, au ținut Moldova în corupție și sărăcie.
„Noi am ajuns la conducere într-o perioadă dificilă. Cu toate acestea, am făcut multe din ceea ce am promis. Am aruncat oligarhii de la guvernare, am schimbat clasa politică, am crescut pensiile și veniturile, am investit în orașe și sate, am investit în curățarea justiției. (...) Moldovenii azi nu mai asistă la vânzarea și cumpărarea de deputați ca la piață”, afirmă Maia Sandu.
Șefa statului spune că moldovenii, în acest an, trebuie să decidă dacă vor continua lupta pentru justiție sau se vor da bătuți și vor reveni la situația anterioară în care politicienii și corupții din justiție făceau o singură echipă.
Amintim că, astăzi, deputații urmează să adopte o hotărâre de Parlament privind stabilirea datei alegerilor parlamentare.
De asemenea, vor fi examinate în lectura a doua modificările la Legea bugetului de stat pentru anul 2025 și la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul curent. Pe agenda ședinței mai sunt incluse proiecte de lege privind armonizarea legislației naționale cu cea a UE.