main logo
582

Poziția Guvernului privind îmbunătăţirea procedurii de vot în diasporă

Guvernul urmează să avizeze negativ proiectul de lege înaintat de un grup de deputați, care vizează drepturile alegătorilor din diasporă și le oferă mai multe facilități în cadrul alegerilor.

Poziția Guvernului privind îmbunătăţirea procedurii de vot în diasporă

De cealaltă parte, Asociația Promo-LEX regretă respingerea prevederilor ce ar facilita votarea în diasporă și „atrage atenția asupra caracterului superficial al argumentelor invocate de Guvern”, transmite Ştiri.md cu referire la ZdG.

La 26 iunie, mai mulți deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege, la solicitarea asociațiilor obștești și a reprezentanților diasporei, care are drept scop îmbunătățirea procedurii de vot pentru moldovenii plecați peste hotare. Potrivit proiectului înaintat de deputați, se propune introducerea unui nou articol în Codul Electoral cu titlul „drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă”, care va prevedea posibilitatea votării cu buletinul de identitate, organizarea alegerilor în diasporă pentru două zile consecutiv, dar și asigurarea cu suficiente buletine de vot a secțiilor de votare.

Organizarea alegerilor pe parcursul a doua zile

Potrivit proiectului înaintat de un grup de deputați, se propune organizarea alegerilor pe parcursul a două zile consecutive, de sâmbătă și duminică, sau în orice alte două zile consecutive. În avizul Guvernului se precizează că acest aspect este nejustificat, având în vedere că aceasta poate necesita resurse financiare și organizatorice sporite.

Deschiderea suplimentară a secțiilor de votare

Proiectul propus de deputați include și deschiderea secțiilor de votare suplimentare în cazul în care, la scrutinele precedente numărul alegătorilor care au votat la o secție de votare a depășit cifra de 2.500 de alegători. Cu privire la acest aspect, Guvernul menționează că art. 31 din cod prevede particularitățile constituirii și funcționării secțiilor de votare din străinătate.

Votarea în baza actelor de identitate cu termenul de valabilitate expirat

Guvernul subliniază că dreptul de vot al cetățenilor R. Moldova este unul condițional, iar calitatea de cetățean poate fi demonstrată în fața organelor electorale doar printr-un act de identitate valabil.

Introducerea noțiunii „alegător din diasporă”

Potrivit avizului Guvernului, explicarea termenilor și definirea noțiunile se efectuează doar în cazul în care sensul acestora poate avea înțelesuri diferite sau neuniforme.

Detalii, pe ZdG.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării