Acesta a explicat că, în procesul de modificare a Codului Electoral, autoritățile centrale au avut consultări cu reprezentanții Adunării Populare și în urma acestor discuții a fost introdus în legislație Consiliul Electoral Central al Găgăuziei, tocmai pentru a evita crearea unei structuri paralele, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
Totuși, vicepreședintele CEC a subliniat că propunerea autorităților centrale a fost ca activitatea curentă a Consiliului Electoral al Găgăuziei să fie finanțată din bugetul de stat, dar Adunarea Populară a refuzat această opțiune, din anumite motive, probabil politice.
„Care au fost considerentele Adunării Populare că au dizolvat această entitate permanentă, îi vizează pe ei, sunt într-un proces de judecată care se află la Curtea Supremă de Justiție. Au invocat motive financiare, până la urmă. Atunci când discutam despre elaborarea Codului Electoral și finanțarea Consiliului Electoral Central al Găgăuziei, noi am propus ca activitatea curentă a acestui Consiliu, ca fiind parte din organele electorale ale Republicii Moldova să fie finanțat din bugetul de stat și ei au refuzat acest lucru. Respectiv, din punctul meu de vedere, aici sunt alte argumente decât cele invocate oficial în public. Ei nu au vrut să se integreze complet în amalgamul organelor electorale din Republica Moldova”, a spus Pavel Postica.
În cazul în care Adunarea Populară din UTA Găgăuzia va insista pe modificarea denumirii, Pavel Postica a subliniat că acest lucru nu ține de competența CEC, ci de Parlamentul Republicii Moldova.
Amintim că, Adunarea Populară a Găgăuziei intenționează să reînființeze Comisia Electorală Centrală permanentă, pe care a dizolvat-o în decembrie 2023, la inițiativa speakerului Dmitrii Constantinov.