main logo
524

Postică: CEC are timp suficient pentru organizarea parlamentarelor

Parlamentul a stabilit pentru 28 septembrie data alegerilor parlamentare anticipate, iar Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să elaboreze actele necesare pentru organizarea scrutinului.

Postică: CEC are timp suficient pentru organizarea parlamentarelorImagine simbol

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a precizat că instituția are suficient timp pentru pregătiri și cooperează deja cu mai multe autorități pentru a preveni influențele negative asupra procesului electoral, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Este timp rezonabil, mult peste 70 de zile, termenul minim în care ar fi putut să fie stabilită data alegerilor. Deci atât Comisia Electorală Centrală, cât și toți cei interesați, alegători, competitorii, potențiali competitori electorali, au timp mai mult decât suficient pentru a-și analiza perspectivele și a vedea ce au de făcut”, a spus Postică.

Reprezentantul Comisie Electorale Centrale menționează că anunțarea datei alegerilor nu înseamnă automat începutul perioadei electorale, aceasta urmând să fie stabilită printr-o hotărâre a CEC. Deja în perioada electorală vor fi stabilite rigorile, restricțiile, atribuțiile și drepturile pentru toți actorii procesului electoral, dar și pentru alegători.

În ceea ce privește măsurile de prevenire a corupției electorale și a altor abateri, Postica afirmă că Comisia a avut deja o primă rundă de discuții cu reprezentanții principalelor instituții ale statului – printre care Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Justiției, Poliția, Banca Națională.

„Ne-am setat ca indicator să elaborăm planuri comune de acțiuni, așa încât să nu admitem influențe negative în procesul electoral, sau cel puțin să le minimalizăm, așa încât ele să nu aibă o influență determinantă asupra procesului și asupra rezultatelor alegerilor. În scurt timp, vom trimite pe adresa partenerilor aceste planuri de acțiuni, ca să fie avizate și de către ei. Comisia Electorală Centrală urmează să elaboreze programul calendaristic, care va stabili pașii concreți ai desfășurării campaniei electorale, inclusiv data de începere a desemnării candidaților. La alegeri pot participa partide politice înregistrate oficial la Agenția Servicii Publice, blocuri electorale constituite în perioada electorală și candidați independenți”, a precizat Pavel Postica.

Amintim că astăzi, 17 aprilie, în cadrul ședinței Parlamentului s-a decis că alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura pe data de 28 septembrie 2025.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării