Popșoi: Relațiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria R. Moldova
Relațiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria Republicii Moldova, iar atât timp cât barbarismul din Ucraina continuă, nu există premise de îmbunătățire a acestor relații.
Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe, Mihail Popșoi. Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, Rusia reprezintă cel mai mare pericol la adresa securității naționale, fapt stipulat și în strategia de securitate a Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Vicepremierul Mihail Popșoi spune că relațiile proaste dintre Chișinău și Moscova sunt determinate în primul rând de atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina, dar și de felul în care Kremlinul sfidează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
„Relațiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria modernă a Republicii Moldova. Acest lucru reflectă realitatea cruntă prin care trece regiunea noastră, mai cu seamă vecinii și prietenii noștri ucraineni. Atât timp cât ucrainenii trec zilnic printr-un calvar de nedescris, nu vedem premise de îmbunătățire a relației noastre cu Rusia. Atât timp cât acest barbarism continuă, premise nu vor exista. Noi rămânem fermi în a sprijini suveranitatea și integritatea Ucrainei. Avem și demersurile Rusiei pe care le-a făcut împotriva suveranității și integrității Republicii Moldova, sprijinind separatismul din regiunea transnistreană, violând suveranitatea noastră prin refuzul de a-și retrage trupele și munițiile și, cel mai recent exemplu, organizând alegeri în regiunea transnistreană, cu mesajul clar venit de la Ministerul Afacerilor Externe de a nu organiza alegeri acolo. Mai sunt și agenții Kremlinului în Republica Moldova, cei cu mâinile cărora se încearcă șubrezirea statului, destabilizarea țării, subminarea procesului de integrare europeană, toate acestea sunt dovada clară a ceea ce scrie și în strategia de securitate. Acolo scrie negru pe alb că Federația Rusă este principala amenințare la securitatea națională a Republicii Moldova”, a spus ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la postul public de televiziune.
Potrivit oficialului, Republica Moldova va continua să denunțe acordurile inutile cu Comunitatea Statelor Independente, menținând în vigoare doar acordurile cu statele CSI care oferă beneficii cetățenilor.
„Sunt peste 200 de acorduri cu CSI. Noi am identificat peste 100 de acorduri care ar fi pasibile de denunțare din diverse motive. Principalul fiind că aceste acorduri niciodată nu au fost aplicate, nu au oferit beneficii tangibile cetățenilor noștri. O parte din ele au fost denunțate deja de o bună parte din membrii CSI. Cele care nu aduc niciun beneficiu, care au stat acolo – literă moartă, toți acești ani, vor fi denunțate. S-a pornit procesul în acest sens. Pentru un număr destul de mic, probabil, câteva zeci de acorduri, deja s-a finalizat. Acordurile care continuă să ofere beneficii cetățenilor, pe moment, vor rămâne în vigoare”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.
În decembrie 2023, Parlamentul a adoptat strategia securității naționale a Republicii Moldova. Documentul prevede că Rusia reprezintă principala amenințare la adresa securității naționale în baza a trei indicatori: războiul purtat împotriva Ucrainei, prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova și atacurile de tip hibrid.