main logo
772

Popșoi, după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE: Avem de lucru suficient

Republica Moldova are relații politice foarte bune și destul de strânse cu Ungaria, iată de ce Chișinău nu anticipează apariția anumitor dificultăți după preluarea de către Budapesta a președinției rotative a Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Mihail Popșoi, la Radio Moldova.

Popșoi, după ce Ungaria a preluat președinția UE: Avem de lucruFoto: noi.md

El a precizat că dimpotrivă sunt așteptări optimiste de la președinția Ungariei, în ajunul căreia țara noastră a și lansat oficial negocierile de aderare, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Nu anticipăm în niciun fel ca să apară careva dificultăți. Dimpotrivă avem ferma convingere că Ungaria pe durata președinției sale va facilita procesele în care este antrenată Republica Moldova, mai cu seamă că am început deja acest demers. Avem de lucru suficient timp înainte. Iar ulterior cu fiecare președinție vom colabora așa încât să avansăm pe acest demers al nostru”, a spus ministrul.

Mihail Popșoi a evitat să spună când exact ar urma să înceapă negocierile propriu-zise, pe capitole, pe durata președinției rotative a Ungariei la conducerea Uniunii Europene sau după încheierea ei.

„Pot doar să vă spun că negocierile au început de fapt odată cu aprobarea cadrului de negocieri în cadrul conferinței interguvernamentale. Această perioadă îndelungată care a pornit acum de screening bilateral este de fapt și un proces de negociere, or în cadrul acestui screening se va vedea la ce etapă suntem și, în dialog cu partenerii noștri, colegii de la Biroul pentru Integrare Europeană să negocieze acolo unde este cazul așa încât să putem avansa cât se poate de repede în cadrul acestui proces. Dar, cum spuneam, acest proces a demarat deja și nu mai poate fi oprit”, a relatat demnitarul.

Amintim că Republica Moldova a început negocierile de aderare în timp-record, de numai doi ani de la depunerea cererii de aderare și obținerea statutului de țară candidată, pe fundalul războiului din Ucraina, provocat de Rusia.

Pe data de 25 iunie, Republica Moldova a deschis oficial negocierile de aderare în cadrul primei conferințe interguvernamentale, dar potrivit mai multor surse diplomatice europene, negocierile propriu-zise, pe capitole, vor începe anul viitor, după încheierea președinției preluate începând din 1 iulie de Ungariei, țară care a îngreunat parcursul european al Ucrainei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării