Polonia promite sprijin sporit pentru Moldova: O nouă declarație, semnată
Polonia va continua să susțină Republica Moldova, în special în procesul său de integrare în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de Marek Hok, copreședinte din partea Poloniei al Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone, în cadrul celei de-a X-a sesiuni a Adunării, desfășurate astăzi la Chișinău.

Copreședinta din partea Moldovei, Doina Gherman, a subliniat că Polonia a fost și rămâne un prieten bun și de încredere al Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.
În cadrul sesiunii găzduite de Parlamentul Republicii Moldova a fost semnată o declarație comună între cele două părți. Doina Gherman a apreciat faptul că Republica Moldova se menține printre țările prioritare în cadrul programului polonez de asistență pentru dezvoltare, subliniind sprijinul în domenii precum apărarea, agricultura, modernizarea infrastructurii de transport, digitalizarea, ordinea publică și securitatea energetică.
„Această adunare parlamentară este o ocazie bună de a vă mulțumi pentru tot sprijinul acordat, pentru solidaritate și pentru angajamentul continuu al Poloniei față de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Doina Gherman în cadrul conferinței de presă comune cu Marek Hok.
În ultimii 15 ani, Polonia a finanțat 264 de proiecte în valoare totală de 15 milioane de euro, iar în ultimii doi ani și jumătate asistența a fost triplată și a inclus și sprijin bugetar direct. Totodată, comerțul bilateral a înregistrat o creștere de aproape 13% în 2024 față de anul precedent, Polonia devenind cel mai mare importator mondial de fructe și nuci din Republica Moldova.
„Am discutat astăzi despre numeroasele provocări ale parcursului european al Republicii Moldova și reafirmăm sprijinul nostru ferm”, a declarat Marek Hok.
Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost constituită la 25 iulie 2011, la Chișinău. Este un organ consultativ interparlamentar, creat pentru formularea unor poziții comune asupra proiectelor și problemelor de interes bilateral. Adunarea se întrunește anual în sesiuni plenare, organizate alternativ în cele două țări.