main logo
888

Péter Szijjártó: Ungaria oferă sprijin ca Moldova să adere mai rapid la UE

Ungaria face totul ca extinderea UE să fie cât se poate de rapidă și oferă sprijin ca Moldova să poată adera cât mai rapid la UE, în cadrul președinției sale la Consiliul UE. Declarația îi aparține ministrului de Afaceri Externe și a Comerțului din Ungaria, Péter Szijjártó.

Szijjártó: Ungaria oferă sprijin ca Moldova să adere mai rapid la UEFoto: Ipn.md

Totodată, oficialul maghiar consideră că performanța țărilor care vor să adere la UE trebuie evaluată individual, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md.

„Niciodată nu vom fi de acord ca procesul aderării unei țări să fie influențat de altă țară, deoarece astfel cei cu performanță mai slabă ar ține pe loc candidații care sunt mai rapizi în acest proces”, a spus el.

Péter Szijjártó a remarcat că Ucraina și MoLdova trebuie evaluate separat, având în vedere că există „câteva probleme grave referitoare la Ucraina”, în special legate de încălcarea drepturilor comunității maghiare în Ucraina, fiindu-le limitat accesul la cultura și limba maternă. 

De asemenea, oficialul ungar a spus că Ucraina a creat „provocări energetice fără precedent pentru două state membre UE: Ungaria și Slovacia”, fapt ce nu i se pare normal din partea unei țări care vrea să adere la UE.

Acesta a mai spus că Ungaria, în calitate de președintă a Consiliului UE, are drept scop „să pună capăt fățărniciei care a apărut la Bruxelles referitor la extinderea UE”. 

El a explicat că majoritatea țărilor UE vorbesc public despre cât de mult susțin extinderea, dar când nu e prezentă presa și candidații la aderarea la UE, ci doar 27 membri, o mare parte dintre miniștrii de externe vorbesc mai degrabă împotriva extinderii UE, iar unii spun să mai bine să se meargă pe calitatea aderării, decât pe viteză. Potrivit lui Péter Szijjártó, președinția ungară la Consiliul UE, care va fi urmată de cea poloneză, sunt pro-extindere.

Mihai Popșoi, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe a spus că dialogul bilateral cu Ungaria a cunoscut o ascensiune de la începutul acestui an, fapt ce deschide noi perspective în colaborarea bilaterală.

El a apreciat suportul deplin și necondiționat al Ungariei în ceea ce privește parcursul european al Moldovei. De asemenea, Moldova se bazează pe sprijinul Ungariei pe parcursul președinției în cadrul Consiliului UE, în procesul de avansare pe calea integrării europene. De asemenea, spune că sunt întreprinși pași concreți privind implementarea planului de acțiuni privind schimbul de cunoștințe privind procesul de aderare la UE, semnat pe 22 martie la Budapesta.

În contextul acestui document, până la finele anului vor fi organizate cel puțin trei vizite de instruire a funcționarilor publici din MAE, Serviciul Vamal și APL, inclusiv al primarilor. Săptămâna viitoare peste 30 de reprezentanți ai APL se vor deplasa la Budapesta pentru a învăța din experiența Ungariei despre dezvoltarea locală, proiecte de infrastructură.

Relațiile bilaterale pe domeniul economică sunt în ascensiune. În 2023, Ungaria a fost pe locul 12 în rândul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, iar volumul comerțului bilateral a depășit 227 de milioane dolari. În primele 5 luni ale anului cifra a depășit 90 de milioane de dolari deja.

În contextul războiului împotriva Ucrainei, potrivit lui Mihai Popșoi, Moldova pledează pentru unirea eforturilor în baza principiilor dreptului internațional și Cartei ONU. În cadrul cooperării în domeniul securității și apărării Moldova e interesată de colaborarea bilaterală cu Ungaria. Republica Moldova face apel către Ungaria și apreciază sprijinul oferit în cadrul programelor ce contribuie la securitatea Republicii Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării