main logo
2715

PAS sesizează CC privind dizolvarea Parlamentului cu votul a 2/3 din deputați

Partidul Acțiune și Solidaritate intenționează să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la o nouă modalitate de dizolvare a Parlamentului.

PAS sesizează CC privind dizolvarea Parlamentului cu 2/3 din deputațiFoto: știri.md

Mai exact, parlamentarii PAS vor să întrebe dacă forul suprem poate fi dizolvat în cazul în care această inițiativă este susținută de 2/3 din deputați (67-68 voturi sau majoritatea constituțională – nota red.), transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

„Vom depune împreuna cu colegul Dan Perciun mâine o sesizare la Curtea Constituțională, fiind În căutarea celei mai rapide căi pentru declanșarea anticipatelor și eliminării riscurilor economice și sociale care rezultă din perpetuarea crizei actuale. În sesizare vom solicită interpretarea Constituției în vederea elucidării posibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților”, a scris deputatul Mihai Popșoi.

Potrivit lui, autodizolvarea Parlamentului nu este interzisă de Constituție, iar de vreme ce Parlamentul poate adopta orice acte legislativ în afara celor interzise de Constituție, posibilitatea autodizolvării pare firească.

„De vreme ce o majoritate de două treimi poate modifica Constituția, de ce nu ar putea cu aceeași majoritate calificată să decidă dizolvarea Parlamentului?”, se întreabă Popșoi.

Acesta susține că, „filozofia Constituției” presupune că dizolvarea Parlamentului intervine atunci când o perioadă de timp nu există o majoritate parlamentară stabilă care să guverneze – fie pentru a vota legi, fie pentru a învesti un Guvern. Iar dacă două treimi de deputați spun ca doresc anticipate, apoi e clar că o majoritate parlamentară nu poate fi creată.

„Pentru ce să pierdem timp prețios în incertitudini pentru a ajunge la întrunirea circumstanțelor formale pentru dizolvare? De ce să perpetuăm haosul și instabilitatea pentru câteva luni, dacă dizolvarea ar putea avea loc imediat printr-un vot de 2/3 al deptaților? 

Dreptul Parlamentului de a se autodizolva este caracteristic pentru zeci de state democratice din lume. În eventualitatea în care se va ajune la un vot pentru autodizolvare,  cetățenii vor putea vedea clar cine dorește curățarea urgentă a parlamentului de hoți și cine a bătut palma cu hoții, încercând să tragă de timp în aceste vremuri de grea cumpănă pentru țară!”, a punctat el.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării