main logo
3370

PAS, de la majoritate la opoziție? Scenariile lui Kulminski la alegeri

Directorul executiv al IPIS, Vladislav Kulminski, a analizat posibilele evoluții politice după alegerile parlamentare din toamna acestui an și a identificat trei scenarii pentru viitorul Parlamentului Republicii Moldova.

PAS, de la majoritate la opoziție? Scenariile lui Kulminski la alegeriImagine simbol

Primul scenariu pe care Kulminski l-a abordat este ca PAS să obțină o majoritate parlamentară. Totuși, el consideră că acest scenariu nu este unul realist, având în vedere contextul politic actual, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Al doilea scenariu presupune ca PAS să obțină peste 40 de mandate de deputat. În acest scenariu, Kulminski susține că ar putea fi formată o coaliție de guvernare, care va asigura continuarea parcursului european al Moldovei.

„Vom deschide rapid toate capitolele de negocieri și vom progresa spre UE cu o perspectivă clară de aderare. Acesta este scenariul pe care l-aș lua ca scenariu de bază”, a spus Vladislav Kulminski.

Scenariul al treilea, potrivit lui Kulminski, ar implica o coaliție între toate partidele aflate acum în opoziție, care ar putea crea o majoritate parlamentară fără PAS. El crede că acest scenariu este posibil și ar putea aduce un schimb semnificativ în peisajul politic al Republicii Moldova.

Igor Boțan, directorul executiv al ADEPT, consideră că scenariul trei este unul interesant și nu ar fi dramatic, atâta timp cât există certitudinea că Ucraina rezistă.

„PAS nu are capacitatea de a-și face prieteni și își antagonizează toți potențialii parteneri”, a declarat Boțan.

Precizăm că, pe data de 17 aprilie, Parlamentul Republicii Moldova a stabilit data alegerilor parlamentare: duminică, 28 septembrie. Decizia a fost adoptată cu votul a 57 de deputați. Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, moment din care hotărârea va intra oficial în vigoare.

Potrivit autorilor proiectului, un grup de deputați PAS, data alegerilor a fost aleasă pentru a respecta termenul constituțional de organizare a scrutinului în cel mult trei luni de la expirarea mandatului actualului legislativ, validat în urma alegerilor anticipate din 11 iulie 2021.

La scrutinul parlamentar din toamnă, cetățenii moldoveni din diasporă vor putea vota prin corespondență. Sistemul, introdus pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024, va fi păstrat și adaptat pentru noul scrutin, a anunțat șeful Legislativului, Igor Grosu.

„Votul prin corespondență va fi menținut, este o decizie asumată”, a declarat Igor Grosu. Acesta a menționat că autoritățile vor acționa în baza „legii votate la scrutinul anterior”, iar detaliile vor fi ajustate în funcție de geografia și funcționarea sistemelor poștale din fiecare stat.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, instituția a recomandat „continuarea implementării parțiale a votului prin corespondență în aceleași țări, cu posibilitatea extinderii nesemnificative”. Decizia privind eventuale extinderi revine Parlamentului, care va stabili în ce state ar putea fi aplicat sistemul în plus față de cele utilizate anterior.

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care intenționează să participe la alegeri se pot înregistra începând de marți, 22 aprilie, prin intermediul platformei online inregistrare.cec.md.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării