main logo
843

PAS a reacționat la concluziile raportului în cazul Open Dialog

Deputatul Igor Vremea a prezentat astăzi în plenul Prlamentului raportul Comisiei de anchetă privind finanțări din scheme frauduloase a Fundației „Open Dialog”.

PAS a reacționat la concluziile raportului în cazul Open DialogReacția PAS la concluziile în cazul Open Dialog: O minciuană a PDM-ului

Una dintre concluziile comisiei este că PAS și PPDA, cât și liderii acestuia au beneficiat de finanțări de la această fundație fără a le declara, Partidul Acțiune și Solidaritate susține că „este o minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin”, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„PAS nu are nicio conexiune cu Ludmila Kozlovska și fundația „Open Dialog” și nu a fost finanțat niciodată de această fundație. Unica acuzație aberantă care se aduce este faptul că Maia Sandu a participat la o conferință, la invitația mai multor membri respectați ai Parlamentului European, cu finanțarea biletului și a cazării de această fundație cu care colabora Parlamentul European”, se arată în reacția PAS.

De asemenea, formațiunea susține că aceste acuzații sunt o minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin.

„O înșelăciune creată de regim pentru a devia atenția de la probleme grave și de la investigații serioase. E ca și cum am investiga dacă Maia Sandu cu Angela Merkel au decis să aducă 30 000 de sirieni la Cahul sau au decis să-i distribuie câte 1000 în fiecare raion. Haideți să nu participăm în acest proces de fabricare a unor aberații și de denigrare a opoziției.”, mai menționează PAS.

Astăzi, 16 noiembrie, în plenul Parlamentului Igor Vremea a prezentat raportul Open Dialog. Astfel, potrivit cocluziilor raportului Comisiei, Fundația este finanțată din scheme frauduloase, implicate în Laundromatul rusesc.

De asemenea, Ludmila Kozlowska este implicată în mai multe acțiuni geopolitice. Interesul ei pentru Moldova a apărut în 2016 după extrădarea lui Veaceslav Platon din Ucraina în RM. PAS si PPDA și liderii acestuia au beneficiat de finanțări de la această fundație fără a le declara. A fost constatată o lipsă de decizie din parte CEC privind finanțările partidele politice în campaniile electorale.

NIMEDIA amintește că Maia Sandu, nu a participat luni, 12 noiembrie, la audierile care urmau să aibă loc la Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul cărora urma să facă declarații privind finanțarea unei deplasări de către Fundația „Open Dialog”. Președinta PAS spune că nu are explicații în fața unor oameni cu „grave încălcări de integritate”.

Maia Sandu mai spune că prin această anchetă, la Parlament se urmărește discreditatea PAS și PPDA.

În acest context, Igor Vremea a declarat că în cadrul comisiei s-a constatat că sunt implicate și firme bănuite de furtul miliardului în investigația pe care o face în legătură cu relația dintre Fundația „Open Dialog”, PAS și PPDA.

„S-a convenit că audierile nu vor fi publice, dat fiind faptul că au un caracter secret și că multe dintre informații au venit pe filieră secretă, să-i spunem așa. Astăzi, deși Maia Sandu și Andrei Năstase au fost invitați, nu s-au prezentat, au fost prezenți doar reprezentanții Promo-Lex. Din punct de vedere legal, cei doi lideri de partid ar fi trebuit să se prezinte, fiind obligați de lege, totuși noi nu derulăm o anchetă judiciară. Vom întocmi un raport care urmează a fi prezentat și vom încerca să fie desecretizate mai multe informații pentru a avea acces la ele și publicul”, a declarat Vremea.

Amintim că prima ședință de audieri a avut loc cu ușile închise, în acest sens, Maia Sandu a solicitat să fie chemată într-o ședinţă publică și refuză să ofere declarații în fața comisiei în cadrul unei ședințe închise.

În replică, Andrian Candu a declarat că solicitarea Maiei Sandu de a fi audiată într-o ședinţă publică în cazul „Open Dialog” este o încercare de a bloca audierile. Președintele Parlamentului a mai spus că lidera PAS încearcă în acest mod să provoace membrii comisiei să încalce legea, pentru că cunoaște că informațiile furnizate de instituțiile de drept din țară și străinătate au un caracter confidențial și un regim legal de utilizare.

Unimedia precizează că vineri, 2 noiembrie, au avut loc primele audieri în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog”. Potrivit Comisiei, mai multe ONG-uri din străinătate au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești.

Activitatea Comisiei parlamentare va continua audierile cu reprezentanții unor organizații care figurează în informațiile furnizate de instituții, dar vor fi invitați și reprezentanți ai societății civile.

Amintim că președinta fundației „Open Dialog” Ludmila Kozlovska a negat faptul că a finanțat partidele de opoziție din Republica Moldova. Kozlovska a spus că Plahotniuc a început o campanie de denigrare a companiei „Open Dialog”, din acest motiv, cetățenii au început să audă mai des această denumire.

În același context, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au adresat o scrisoare deschisă deputatului PD Igor Vremea, președinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Fundaţiei Open Dialog, și președintei CEC, Alina Rusu.

În scrisoare se spune că Platforma DA nu a fost finanțată, nu i-au fost prestate servicii cu titlu gratuit şi nu a fost susținută material sau în alt mod contrar dispozițiilor legale. Mai mult, Platforma DA spune că nu a fost „niciodată finanțată din afara țării, spre deosebire de Partidul Democrat, PSRM, Partidul Șor etc, care profită din plin de finanțări ilegale, inclusiv din bani obținuți ilicit”.

Și Partidul Acțiune și Solidaritate spune că Partidul Democrat creează „impedimente enorme pentru partidele politice care sunt finanţate corect şi transparent”.

După votarea unui amendament propus de un deputat PD, finanţarea formaţiunile politice riscă să fie blocată timp de o lună, spune conducerea PAS, care califică modificarea legislativă drept un abuz grav.

În același timp, președintele Comisiei Igor Vremea spune că a înaintat o serie de demersuri autorităților și partidelor politice, solicitând informația necesară.

„Informațiile primite oficial de la instituții, la această etapă, relevă o serie de aspecte importante pentru ancheta comisiei, de aceea am decis să invităm instituțiile pentru a discuta pe marginea informațiilor furnizate. De asemenea, urmează să fie audiați și reprezentanții organizațiilor vizate de legături cu Fundația «Open Dialog», în așa fel încât comisia de anchetă să aibă o imagine completă asupra situației și să poată elabora un raport cât mai complex și echilibrat, pe care să-l prezinte în plenul Parlamentului”, a menționat președintele Comisiei de anchetă, Igor Vremea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării