Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluție împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen
Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluție prin care cere guvernului să nu ia „măsuri ireversibile” în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, până nu verifică respectarea criteriilor.
Rezoluția adoptată în această după-amiază de camera inferioară a Parlamentului Olandei atrage atenția cu privire la „o serie de probleme legate de corupția persistentă, dar și de crima organizată din România și Bulgaria”, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.
Astfel, subliniază documentul, „aceste aspecte pot cauza probleme majore pentru securitatea de la frontiera statelor respective. Prin urmare, pot exista riscuri de securitate și pentru Țările de Jos (Olanda), dar și pentru întreg spațiul Schengen. (…) Solicităm guvernului să efectueze investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, pe baza faptului că Țările de Jos privesc cu strictețe și echitate funcționarea statului de drept, dar și scăderea corupției și a crimei organizate în ambele țări”.
Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European, a declarat astăzi pentru Agerpres că decizia colegilor ei „o întristează”, întrucât o bună parte a politicienilor olandezi vor ca România și Bulgaria să devină membre ale spațiului Schengen. Aceasta a adăugat că cele două state au făcut progrese importante în ultima perioadă și crede că premierul Rutte ar trebui să încerce mai mult să convingă parlamentul olandez că cele două state sunt pregătite de aderare.
Într-o primă reacție după votul parlamentarilor olandezi, premierul României spune că rezoluția „nu ne îngrijorează deloc, pentru că noi am făcut tot ce era necesar pentru a îndeplini cerinţele tehnice de aderare la spațiul Schengen”.
Nicolae Ciucă a mai adăugat faptul că „noi ne-am dovedit disponibilitatea ca dumnealor să verifice şi să vadă că suntem pregătiţi pentru a accede la Schengen. Sigur că mai sunt şi lucruri legate de respectarea aspectelor legate de statul de drept, corupţie, crimă organizată”.