main logo
955

Parlamentul a denunțat Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor CSI

Parlamentul a denunțat Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în primă lectură cu 55 de voturi ale deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate.

Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI, denunțată

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a criticat inițiativa guvernării, insistând că acordul trebuie păstrat. Deputații fostului partid Șor, declarat neconstituțional, au boicotat ședința, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ruslan Bolboceanu, a declarat în plen că Republica Moldova a semnat Convenția menționată la 23 octombrie 1997, aceasta intrând în vigoare pe 2 iunie 1998. Principalele direcții de activitate sunt protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, monitorizarea dezvoltării democrației și  drepturilor electorale, precum și lupta cu noile amenințări și provocări de securitate. În contextul regional actual cauzat de agresiunea militară a Federației Ruse în adresa Ucrainei, atingerea acestor obiective este imposibilă din cauza opiniilor contrare ale membrilor Adunării Interparlamentare CSI la acest capitol. După consultarea președintelui Republicii Moldova și a reprezentanților Guvernului, Parlamentul Republicii Moldova a venit cu propunerea de a denunța tratatul menționat.

Deputatul BCS Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, a declarat în luarea sa de cuvânt că guvernarea nu poate exista fără să aibă un inamic intern și extern. Ar rămâne „fără agendă și fără mesaje politice, pentru că nu a furnizat rezultate în niciun domeniu”, a spus Parlamentarul. El a adăugat că nu înțelege pe ce se bazează autorii inițiativei atunci când spun că nu vor fi consecințe negative ca urmare a denunțării acordului. În opinia sa, vor exista probleme și pe plan economic, și pentru cetățenii moldoveni care se află în statele CSI. „Ceea ce faceți astăzi este încă un populism, abordări provinciale”, a mai spus Vlad Batrîncea.

Comisia parlamentară de profil a propus votarea proiectului de lege în două lecturi, însă proiectul s-a votat doar în prima lectură.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării