main logo
1005

Parlamentarele, sub presiune? Expert: Corupția electorală, un pericol

Sancționarea eficientă a rețelelor de corupere electorală este un test esențial pentru autoritățile moldovenești înainte de alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Parlamentarele, sub presiune? Expert: Corupția electorală, un pericolImagine simbol

Opinia aparține analistului politic Mihai Isac, care a menționat că consecințele financiare și legale trebuie aplicate nu doar alegătorilor care și-au vândut votul, dar și coordonatorilor acestor rețele, unii dintre care ar avea legături cu instituțiile de forță, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

„Trebuie să urmărim dacă sancțiunile pentru corupere electorală sunt duse până la capăt, dacă există consecințe reale pentru cei care au coordonat astfel de rețele. Mulți dintre cei documentați au avut conexiuni cu organele de drept. Este o amenințare clară la adresa integrității votului în R. Moldova”, a declarat Isac.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în timpul alegerilor și referendumului din 2024 au fost întocmite aproximativ 6.000 de procese verbale pentru fapte legate de coruperea electorală. Doar 3% dintre acestea au fost contestate.

Isac susține că aplicarea acestor sancțiuni transmite un semnal puternic atât către actorii politici interni, cât și către cei externi, în special Federația Rusă.

„Este un semnal că știm ce facem, dar și o dovadă pentru cetățenii onești că votul lor contează”, a spus el.

Analistul a remarcat că reacțiile nu au întârziat să apară în spațiul online. Pe canalele afiliate grupării Șor, susținute de Kremlin, continuă tentativele de justificare a acțiunilor ilegale.„Vedem proteste, plângeri, mesaje de susținere. Chiar și promisiuni că, dacă vin la putere, vor anula aceste sancțiuni. Este și un semnal de forță, în contextul discursului ferm al Maiei Sandu din Parlament”, mai spune Isac.

Sancțiunile pentru coruperea alegătorilor au fost introduse în Codul contravențional în august 2024 și aplicate în premieră la alegerile prezidențiale și la referendumul pentru integrarea în UE. Peste 130.000 de persoane sunt suspectate că ar fi fost implicate în astfel de acțiuni.

Amenzile actuale pentru persoanele fizice variază între 25.000 și 37.500 de lei. În decembrie 2024, deputații PAS au votat, în prima lectură, înăsprirea acestor sancțiuni. Dacă proiectul va fi adoptat, coruperea electorală în interesul unui grup criminal va fi pedepsită cu până la 92.500 de lei amendă sau între 4 și 7 ani de închisoare. Pentru persoanele juridice, sancțiunea maximă va fi de 550.000 de lei, cu posibilitatea lichidării entității.

Centrul Național Anticorupție a aplicat deja amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei pentru cazuri de corupere electorală pasivă.

În paralel, peste 100 de sesizări privind constituționalitatea acestor sancțiuni au fost respinse de Curtea Constituțională.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării