main logo
597

Parcursul european: R. Moldova și Polonia au adoptat o Declarație comună

R. Moldova și Polonia au adoptat o declarație comună care vizează parcursul european al țării noastre, suportul acordat pentru asigurarea independenței energetice, implementarea proiectelor poloneze de dezvoltare și de investiții.

Parcursul european: R. Moldova și Polonia au adoptat o Declarație

Declarația a fost demnată în cadrul celei de-a VIII-a Sesiuni a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone, transmite Știri.md.

În declarație este stipulată aprecierea față de valorile integrării europene și angajamentul demonstrat al Republicii Moldova față de parcursul său european, inclusiv după obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, precum și față de aspirațiile de consolidare a democrației, statului de drept și a drepturilor omului. De asemenea, Adunarea Parlamentară își exprimă sprijinul pentru eforturile depuse de autoritățile din țara noastră pentru a diminua impactul negativ asupra vieții politice, sociale și economice ale Republicii Moldova, cauzat de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În document se mai declară angajamentul și sprijinul față de continuarea acțiunilor comune în scopul reintegrării Republicii Moldova, în baza suveranității și integrității teritoriale a țării în hotarele ei recunoscute internațional, cu respectarea deplină a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor săi, a statutului special al minorităților naționale, culturale și lingvistice, în special în contextul deținerii în anul 2022 a președinției poloneze a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Părțile mai menționează importanța sporirii sprijinului financiar și tehnic acordat Republicii Moldova pentru asigurarea independenței energetice, a conectivității, a producției, a diversificării și a eficienței acesteia, precum și pentru accelerarea identificării surselor alternative de energie pentru Republica Moldova. Semnatarii declarației mai condamnă agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și apreciază solidaritatea și sprijinul continuu oferit de autoritățile Republicii Moldova și ale Republicii Polone refugiaților ucraineni, subliniind că acest război inacceptabil destabilizează întregul continent european, având un impact grav, în special, asupra statelor care împart o graniță comună cu Ucraina.

Documentul se mai referă la importanța pe care o are activitatea Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone pentru fortificarea relațiilor de colaborare şi prietenie dintre statele noastre la nivel bilateral şi multilateral.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării