Păpuşarul, Ghimpu și argum€ntele
La 10 octmobrie, Mihai Ghimpu s-a produs într-o emisiune de la Moldova 1. Sincer vorbind, aşa şi nu am înţeles, ce a vrut să spună marele liberal.

Astfel, dacă la mijlocul emisiunii, Ghimpu, se erija în rol de martir, zicând că PL a cedat foarte mult pentru supravetuirea AIE, şi că dacă va trebui, o va face şi pe viitor, atunci mai aproape de final, liderul PL a îmbrăcat masca unui luptător intransigent, promiţând solemn, că de azi încolo nu va mai face nicio concesie…
Recunoscând implicit faptul că şefia SIS-ului îi revine prin algoritm PL, Ghimpu aşa şi nu a putut enunţa vre-un nume al viitorului candidat, şi nici măcar criteriile după care acesta va fi desemnat în funcţie. Şi asta după un an, de când funcţia a devenit vacantă. De fapt, M.Ghimpu a încercat să acuze PLDM de situaţia creată, sugerând că practic acesta l-a lipsit de şefia unei instituţii strategice. Amintim cititorilor, că interimatul funcţiei o deţine Valentin Dediu, care se pare că este şi verişor cu Corina Fusu, deputat PL. Anume M.Ghimpu, la 24 martie 2010, prin decret prezidenţial, l-a desemnat pe acesta în funcţia de Director adjunct al SIS. Deci, controlul asupra SIS este exercitat în continuare de PL, şi acuzaţiile lui Mihai Ghimpu îmi par cel puţin exagerate.
Conexiunea Ghimpu – Plahotniuc
În 2009-2011 conexiunea dintre Ghimpu-Plahotniuc era una forte, fiind cimentată prin relaţii de rubedenie şi clientelare. Astfel, mama lui Dorin Chirtoacă, activează la Victoria Bank, unde este vice-preşedinte şi un alt nepot de a liberalului – Corneliu Ghimpu. Iată de ce nu ne-am mirat, cînd Cornel Ghimpu iniţial a fost propus la şefia Băncii Naţionale.
Apoi, Dina Ghimpu, soţia lui Mihai Ghimpu – este şefă de direcţie la Ministerul Culturii, controlat de PD.
În 2011, am aflat că Ghimpu şi-ar fi dat în arendă benzinăriile firmei Eurosim în favoarea Petrom, afiliat păpuşarului.
În campania din 2010, în mass media s-a vehiculat ideea că unul din sponsorii de bază ai PL ar fi fost Vlad Plahotniuc. Iată de ce funcţia de prim vice-preşedinte a parlamentului, care iniţial ar fi trebuit să-i revină lui Ghimpu, a fost cedată lui Plahotniuc. Apoi, după ce a fost ales N.Timofti în funcţia de preşedinte de stat, liderul PL, conform Acordului AIE, (care este „mai presus decît Constituţia”) trebuia să devină spicher. Însă funcţia a rămas în mod surpinzător la PD. Ca şi funcţia de prim vice-spicher. Unii comentatori politici au emis ipoteza, că funcţiile date, ca şi cea a procurorului, au fost comercializate.
Din aceste considerente, Ghimpu a fost nevoit de fiecare dată să ţină apărarea păpuşarului. Cînd au fost atacurile raider, Ghimpu s-a făcut că plouă. “Eu fac un apel să încheiem cu noţiunea de raider. Nu prevede o astfel de noţiune nici Codul Penal, nici Codul Civil. Este o invenţie. Când vorbim de atac raider, e ca şi cum ar veni crocodilul.” Amintim, că atacurile raider au fost luate în derîdere şi de liderii PD. Şi asta în pofida poziţiei univoce a ambasadorilor UE, SUA, a lui Dirk Schuebel, etc.
În conflictul Plahotniuc-Mocanu, soldat cu condamnarea lui Viorel şi Victor Ţopa la 8 şi 10 ani detenţie, Ghimpu iarăşi a luat partea păpuşarului. Personal, am rămas stupefiat cînd la 25 octombrie 2011,”cel mai onest politician” a declarat: „Plahotniuc nu-i curat. Dar, toți dau vina pe Plahotniuc. Are Plahotniuc ce are, dar asta a fost în trecut. Ce controlează astăzi Plahotniuc? De ce nu spune prim-ministrul? Cine controlează Franzeluța, cine controlează în continuare tutunul, cognacul, exporturile, ș.a.m.d.? Eu nu vreau astfel de dreptate. Aici nu-i dreptate, aici e „prihvaluare”. Noi nu pentru asta l-am înscăunat”, a menționat acesta.
Vedeţi ce logică perversă?
Cînd îl întrebi pe Ghimpu de raiderism, el declară că nu există asemenea fenomen, fiindcă nu avem termenul specificat în codul penal.
Cînd îl întrebi de atitudinea sa faţă de acuzaţiile grave, vizînd acapararea unor instituţii gen Prime, Codru, Victoria Banc, Carmez, etc, Ghimpu deplasează subiectul, vorbind despre cine şi ce controlează în Alianţă, în urma partajării funcţiilor şi instituţiilor.
Păi, a controla e una, a deposeda fraudulos prin acţiuni raider şi prihvatizări e cu totul altceva. În ultimul caz, e vorba de o simplă administrare a unor instituţii de stat, în al doilea caz, e vorba de crimă şi răspundere penală. Or, nu vreau să mă refer acum la faptul ce şi cum controlează PL. Doar dacă o vor cere.
Aici am doar o întrebare: domnule Ghimpu – chiar nu ştiţi ce controlează domnul Plahotniuc, sau ne aveţi pe toţi de proşti?
Conflictul Ghimpu – Plahotniuc
Evident, că iniţial, Ghimpu spera că i se va oferi o compensaţie. Fie cea de spicher, fie cea de procuror. Tot el cerea insistent MAI, apoi CNA, CNI, şi mai nu ştiu ce.
În 2012, după alegerea şefului statului, Ghimpu a început tot mai frecvent să pedaleze ideea de recompensă. Astfel, el camufla în faţa propriilor membri de partid comercializarea funcţiei, dar totodată, spera să obţină ceva de la partenerii de alianţă. La un moment, a întrecut însă măsură, refuzînd funcţia de vice-spicher, pe care i-o propunea PD, în schimbul celei de prim-vicespicher! Şi aici păpuşarul avea dreptate. Dacă ai făcut „afacerea” şi ai primit şi recompensa, de ce mai revii la subiect? În consecinţă, răbdarea păpuşarului s-a epuizat. Ghimpu, se pare că nu a observat că AIE, şi fără PL are deja 54 de voturi, prin deputaţii grupului Mişin şi Dodon. Deci, Ghimpu nu mai poate şantaja ca înainte.
La 20 septembrie, CCCEC a demarat o anchetă privind corupţia de la primărie, în legătura cu darea frauduloasă în exploatare a unui bloc de pe strada Nicolae Sulac din capitală, cu 291 de apartamente. Dupa un an de la darea in exploatare, blocul aşa şi nu are izolare termică, nu este conectat la căldură, apă caldă şi nici la reţeaua de gaze. În rezultat, cinci funcționari de la primărie, printre care și viceprimarul Nistor Grozavu, pretorul de la Ciocana Galina Bostan, fostul arhitect sef al capitalei sunt cercetați penal. Toţi ei au oferit autorizaţii în mod dubios. Dacă vor fi găsiți vinovați în acest caz, riscă de la 6 până la 10 ani de închisoare.
Deci, domnul Ghimpu a primit un semnal foarte clar: fii atent cu funcţia de prim-vicespicher. Nu uita, că există dosar la MAI şi PG cu firma Parstar, depus în 2011. Nu uita şi de scandalul cu trenul modernizat, cu vinderea armamentului, cu legea cazinourilor şi multe altele. Azi noi le muşamalizăm, le punem pe raft, închidem gura mass-media şi opoziţiei. Dar mâine, s-ar putea să ne răzgîndim.
Iată de ce deja la 19 septembrie, fiind probabil informat despre poziţia păpuşarului, Ghimpu, la postul N4, a declarat că deşi nu renunţa la funcţia de prim-vice spicher, ar putea face cedări… Acelaşi lucru la expus şi la 10 octombrie, la M-1. Mai nou, şi-a temperat pofta, cerând să devină membru Biroului permanent al parlamentului, prezentînd-o ca o luptă cu PCRM. Sergiu Mocanu afirma că numirea lui Ghimpu în Biroul Permanent este o acoperire politică a tranzacţiei financiare dintre acesta şi Plahotniuc pentru aprobarea lui Chetraru la CNA…
Oricum, una e clar: funcţia de spicher, prim-vice-spicher, şi mai ales de procuror, Ghimpu nu o va primi nici într-o formulă. Or, daca o va cere la modul serios, şi nu pentru a face show, argum€nte sunt destule ca să-l convingă să se răzgîndească.
Bogdan Țîrdea