main logo
562

Opinii: Ecuație cu două necunoscute, numită majoritatea Parlamentului

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, este de părere că în situația creată după alegerile parlamentare și după ședința de constituire a noului Parlament există două necunoscute.

Opinii: Ecuație cu două necunoscute, numită majoritatea Parlamentului

Prima este dacă va fi sau nu creată o majoritate parlamentară și a doua: blocul ACUM va merge în integritate sau se va dispersa în două fracțiuni, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Referitor la prima eu aș spune că orice variantă este posibilă dat fiind că până când protagoniștii mai mult se dezaprobă reciproc decât se încearcă să se identifice o majoritate”, a declarat Victor Juc la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

„Dacă blocul ACUM va face coaliție cu socialiștii, atunci principalul stindard va fi demontarea actualului regim. Dacă va forma coaliție cu democrații, atunci fundamental va fi apropierea de Uniunea Europeană. 

Eu cred că mai mari șanse ar avea o coaliție „Pro Moldova” dintre socialiști și democrați încercând să se promoveze o politică echilibrată, deși PSRM va trebui să explice electoratului său unele aspecte identitare”, a menționat vicedirectorul Institutului. 

El nu exclude nici varianta unor alegeri anticipate.

Analistul politic Anatol Țăranu susține că Constituția Republicii Moldova nu prevede expres ca președintele să convoace fracțiunile și el este acel care intermediază negocierile dintre fracțiuni și formarea majorității parlamentare. 

„Este adevărat că președintele desemnează candidatul la funcția de premier pentru formarea Guvernului. Forțele politice care au intrat în Parlament, deocamdată, nu sunt capabile să spună în ce configurație se va constitui majoritatea legislativă, ceea ce îi oferă președintelui Dodon posibilitatea să se manifeste politic. Desigur, el încearcă aici să obțină un capital politic”, este de părere comentatorul.

În opinia lui, participarea blocului ACUM la guvernare este imposibilă având în vedere că „au ars toate podurile”. „Cu atât mai mult cu cât lor nu le este acum de guvernare. 

Ei se gândesc cum să păstreze unitatea internă și cum să iasă din această daravelă fără pierderi politice și de imagine mari”, spune Anatol Țăranu.

Urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie, niciunul din cele patru formațiuni care au acces în legislativ nu a obținut majoritatea de voturi. 

Astfel, pentru votarea Guvernului, este nevoie de o majoritate parlamentară. 

Luni, 25 martie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a invitat Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Blocul electoral ACUM la discuții privind formarea unei majorități parlamentare sau, după caz, declanșarea alegerilor anticipate. 

Șeful statului îi așteaptă, pe rând, pe liderii celor trei formațiuni marți, 26 martie, la Reședința de Stat din str. Nicolae Iorga.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării