Opinie: Sandu a câștigat nu în fața lui Stoianoglo, ci în fața lui Putin
Victoria Maiei Sandu nu este în fața lui Alexandr Stoianoglo, cel care i-a fost contracandidat în alegerile prezidențiale din acest an, ci în fața lui Vladimir Putin. Despre aceasta a vorbit, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Impact Global”, profesorul de studii diplomatice la Universitatea Oxford, Corneliu Bjola.
Profesorul universitar spune că, atât referendumul din 20 octombrie, cât și alegerile prezidențiale de ieri, 3 noiembrie, reprezintă două victorii importante pentru Maia Sandu și pentru mișcarea pe care o susține, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Să nu uităm de unde a plecat: de la o carte foarte slabă în 2019, numai 2, 3 și 4, fără niciun as în mânecă. Și totuși suntem aici, a reușit al doilea mandat să-l câștige, nu în fața lui Stoianoglo, care era pus pe buletinul de vot, ci în fața lui Vladimir Putin. Asta este victoria de ieri. Victoria între Sandu și Putin, a doua rundă”, spune Corneliu Bjola.
Profesorul universitar mai spune că victoria de ieri, din cadrul scrutinului prezidențial, este una de etapă, iar bătălia continuă, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Rusia, care va continua să intimideze și să reprezinte o amenințare, în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor care vor avea loc în Republica Moldova:
„Rusiei îi vina mai ușor în momentul de față să intimideze, să amenințe cu războiul și cu distrugerea, pentru că, pe fondul slăbiciunii voinței politice din anumite țări vestice, dar și a alegerilor din SUA, (Rusia) avansează oarecum teritorial în campania sa militară și pe acest fond încrederea sa și capacitatea sa de a amenința a crescut. Acestea sunt două narative pe care le vom reîntâlni la alegerile din Republica Moldova de anul viitor: teama de război și problemele economic.
Mult va depinde de situația din Ucraina. Dacă situația se îndreaptă cât de cât într-o situație care permite redresare și un orizont de înfrângere a Rusiei, care în momentul de față este puțin optimist, atunci cred că va fi mai ușor pentru Guvernul Moldovei să recâștige o anumită ascensiune. Dar, unele lucruri poate să le controleze intern, altele depind de situația externă”.
Ediția specială „Impact Global” poate fi urmărită integral mai jos: