main logo
1232

Opinie: R. Moldova trebuie să se consulte cu orice stat european

R. Moldova trebuie să folosească această situație când liderii europeni sunt favorabili aderării R. Moldova la UE. Avem dreptul la o singură împușcătură, iar această împușcătură trebuie să fie favorabilă, să înceapă negocierile de aderare la blocul comunitar.

Opinie: R. Moldova trebuie să se consulte cu orice stat european

La această concluzie au ajuns invitații emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, care au precizat în context că vizita oficială a președintei Comisiei Europene la Chișinău, Ursula von der Leyen, reprezintă o încurajare pentru cetățenii R. Moldova, dar și pentru guvernare, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Igor Munteanu, fost ambasador al R. Moldova în SUA, preşedinte CUB: Mai mulți politicieni ai UE garantează prin angajamentul pe care și l-au asumat în raport cu două țări: R. Moldova și Ucraina. Din trio a dispărut Georgia. Respectiv, acest angajament presupune că și partenerul, țara-gazdă este suficient de angajată, este conștientă de riscurile pe care le poate preîntâmpina. La începutul lunii noiembrie vom avea un raport din partea Comisiei Europene. Respectiv, președintele Comisiei Europene are un cuvânt important de a încuraja cetățenii moldoveni, de a încuraja Guvernul R. Moldova să ducă până la capăt cele nouă condiționalităti, să transmită un mesaj de solidaritate pentru toți cei care se simt europeni. (...) Avem dreptul la o singură împușcătură, iar această împușcătură trebuie să fie favorabilă, să înceapă negocierile de aderare, să creeze în R. Moldova un sistem democratic în care toate vocile sunt auzite, sunt integrate și există unitate asupra mersului spre UE”.

În cadrul vizitei la Chișinău, Ursula von der Leyen a precizat că UE va oferi R. Moldova 105 milioane de euro pentru a reduce vulnerabilitatea Republicii Moldova din punct de vedere energetic.

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării din R. Moldova: Este foarte important pentru a atenua un pic impactul creșterii prețurilor, nu numai la energie, la gaz. (...) Este foarte important, dar acești bani sunt pentru consum. Acești bani nu sunt pentru dezvoltare. Noi avem nevoie de bani pentru a crea locuri de muncă, pentru a repara, a moderniza infrastructura, pentru port, pentru calea ferată, pentru drumuri. UE suportă astăzi R. Moldova pentru că este o țară asistată social și nu există altă soluție decât ajutorul care poate veni din UE, de la partenerii de dezvoltare, de la SUA. (...) Trebuie să ne folosim de această situație când liderii europeni sunt favorabili aderării R. Moldova la UE și eu cred că acest raport pregătit va fi unul favorabil aderării R. Moldova la UE. Dar nu se știe care va fi votul politic din decembrie pentru că sunt unele țări care au mari semne de întrebare și care practic nu sunt de acord cu începerea negocierilor cu R. Moldova.

Mihai Isac, analist de politică externă din România: Dacă ar fi să ne uităm la entuziasmul transmis astăzi de către înaltul oficial european, dar și declarațiile altor oficiali europeni și nu numai, (...) vedem practic foarte multe semnale care ne duc spre această concluzie că votul politic va fi unul pozitiv. (...) Acest vot politic este o chestiune care privește practic fiecare țară în parte. R. Moldova trebuie să consulte practic orice stat european pentru a înțelege ce poate îmbunătăți în scurta perioadă până la acest vot politic.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării