Opinie: E nevoie să înțelegem că rolul femeii nu este numai în familie
„E nevoie ca Moldova să înțeleagă că noul rol al femeii este nu numai în familie, dar este un rol social și promovarea unui astfel de rol e benefic pentru toți, pentru că noi avem o populație de femei mai mare decât de bărbați.” Declarațiile au fost făcute de expertul WatchDog Andrei Curăraru.

Potrivit expertului, problema de bază a oricărei societăți civilitate este să îți utilizezi la maximum potențialul, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Observăm de multe ori, inclusiv în societăți mai patriarhale decât ale noastre, că nici potențialul economic, nici potențialul de leadership al femeilor nu e utilizat suficient, de asta e nevoie de cote de promovare a femeilor, de gender mainstreaming în toate sensurile, inclusiv prin spargerea acelui pod de sticlă care se numește, pentru că de multe ori vedem femei care sunt promovate doar de dragul faptului ca să ai o femeie de exemplu într-un consiliu de administrare”, a adăugat expertul Andrei Curăraru.
El spune că este nevoie ca Republica Moldova să înțeleagă că noul rol al femeii este nu numai în familie, dar este un rol social și promovarea unui astfel de rol e benefic pentru toți, pentru că noi avem o populație de femei mai mare decât de bărbați și trebuie să se implice activ, să facă business, să se implice în conducerea societății, contribuind la bunăstarea comună.
„Nu putem să ne permitem noi, ca o țară care încearcă să ajungă din urmă standardele europene, să ignorăm mai bine de 50% din populație care trebuie să fie activă și trebuie să aibă posibilitățile de a se implica în toate sferele vieții sociale”, a declarat Andrei Curăraru, expert WatchDog.
De asemenea, deputatul PAS Ina Coșeru spune că în Republica Moldova este legislația care a fost adoptată în anul 2020 ce a asigurat accederea femeilor în Parlament. Potrivit acesteia, din 10 candidați, cel puțin patru trebuie să fie de un gen sau altul, pentru a asigura un echilibru de participare în procesul decizional și acest lucru se referă și la procesul de luare a deciziilor la nivel locale.
„Este un rezultat frumos cu care mergem în țările din UE și suntem apreciați pentru acest rezultat. Vom continua, bineînțeles, să includem femeile în procesul decizional și, bineînțeles, avem nevoie de mai multe rezultate de acest fel. Sper că printr-o comunicare bună cu cetățenii vom avea un rezultat frumos și la alegerile prezidențiale și la referendum. Înțelegem că anul acesta este unul important din punctul de vedere al deciziilor pe care le vom lua, dar și din punctul de vedere al provocărilor pentru că vor fi multe presiuni din partea Federației Ruse, toate consecințele războiului hibrid vor fi intensificate, vom vedea mai multă destabilizare, dar pentru asta trebuie să comunicăm cu toți cetățenii și să avem o prezență bună și la alegerile prezidențiale, și la referendum, ca să ne exprimăm pe continuarea parcursului european”, a adăugat Ina Coșeru.