main logo
392

ONG: Listele de partid nu corespund principiului egalității de șanse

Listele de partid şi componenţa candidaţilor în circumscripţiile uninominale nu respectă principiul egalităţii de şanse. Această opinie este cuprinsă în primul raport de monitorizare a alegerilor, elaborat de Fundaţia Est-Europeană, Centrul de Parteneriat pentru Dezvoltare şi Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova.

ONG: Listele de partid nu corespund principiului egalității de șanse

Potrivit agenţiei Infotag, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentantul Fundaţiei Est-Europene, Andrei Brighidin, a spus că raportul include o evaluare a felului cum partidele respectă cotele pentru femei în listele electorale, precum şi principiul reprezentativităţii tinerilor şi minorităţilor naţionale.

Reprezentanta Centrului de Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache, a menţionat că toate partidele înregistrate de Comisia Electorală Centrală la momentul monitorizării (până la 16 ianuarie) au respectat cota de 40% pentru femei, "însă aceasta nu garantează faptul că femeile vor intra în parlament în aceeaşi proporţie".

„În medie, pe listele de partid femeile reprezintă 41,5%, ceea ce este mai mult decât la alegerile anterioare, când cota a fost de 30,5%. Cu toate acestea, situaţia este mai rea decât pare, dacă sunt examinatele locurile din liste pe care sunt plasate femeile. Practic, acestea se află la sfârşitul listei şi aproape că nu au nicio şansă să acceadă în Parlament. Cele mai multe femei se află în fruntea listei Partidului Comuniştilor (PCRM), dar aceasta ţine de faptul că lista este întocmită în ordine alfabetică", a spus ea.

Andronache recomandă partidelor să facă modificări, astfel încât mai multe femei să se afle printre primii zece candidaţi, menţionând că situaţia este mai gravă în circumscripţiile uninominale, unde proporţia femeilor printre toţi candidaţii înregistraţi este puţin peste 20%.

Reprezentantul Consiliului Naţional pentru Tineret, Ana Îndoitu, a spus că tinerii reprezintă o treime din întregul electorat, dar nu sunt reprezentaţi în aceeaşi proporţie în listele de partid şi în circumscripţiile uninominale.

„Ponderea tinerilor pe liste de partid nu depăşeşte 20%. Cei mai puţini tineri sunt pe listele PCRM (patru din 50 de candidaţi) şi Partidul Democrat (opt din 53). Situaţia este mai bună în listele Mişcării Populare Antimafie (opt din 32) şi la Partidul Şor (14 din 51)", a spus ea.

De asemenea, activiştii civici au atras atenţia la faptul că în Moldova locuiesc mulţi romi, dar pe parcursul întregii istorii, în Parlament a fost numai un singur rom - deputatul Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti de legislaturile a doua şi a treia, compozitorul Ştefan Neaga.

Ei îndeamnă partidele să asigure egalitatea de şanse pentru toate segmentele populaţiei în procesul politic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării