main logo
4706

Octavian Țîcu cere demisia ministrului de Externe, Mihail Popșoi

Octavian Țîcu, desemnat de Blocul „Împreună” în calitate de candidat la președinție, cere demisia ministrului de Externe, Mihail Popșoi, și condamnă lipsa de reacție a sa pe marginea declarației șefului diplomației maghiare, Peter Szijjarto, într-o conferință de presă comună la Chișinău, precum că Ucraina asuprește minoritățile naționale și nu este demnă de a fi membru UE.

Octavian Țîcu cere demisia ministrului de Externe, Mihail PopșoiFoto: IPN

Octavian Țîcu a declarat într-o conferință de presă că declarația ministrului de Externe al Ungariei este ostilă, exclude Ucraina și antagonizează relațiile Moldovei cu Ucraina, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Condamnăm lipsa de reacție a ministrului de externe, Mihail Popșoi și somăm Ministerul de Externe al Republicii Moldova să evite pe viitor tribuna ministrului pentru astfel de declarații. Se știe că anume în rezistența Ucrainei și a armatei Ucrainei în teritoriile de est se află, de fapt, independența și integritatea Republicii Moldova. Solicităm demisia ministrului de Externe, Mihail Popșoi, sau demisionarea lui in condițiile în care nu are curajul s-o facă de la sine”, a declarat Octavian Țîcu.

Potrivit lui, Republica Moldova a obținut la pachet cu Ucraina statut de țară candidat la Uniunea Europeană și împreună cu Ucraina a deschis capitolul de aderare la UE, asta înseamnă că atât UE, cât și instituțiile UE văd Republica Moldova și Ucraina la pachet în procesul de aderare. 

În acest context, declarația ministrului de Externe din Ungaria, de altfel ca și poziția Ungariei în ceea ce privește Rusia și războiul din Ucraina, ne aduce în ipostaza de a condamna această decizie la Chișinău, a mai spus Octavian Țîcu, desemnat de Blocul „Împreună” în calitate de candidat la președinție.

În același context, fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, a reiterat  în aceeași conferință de presă despre necesitatea ca ministrul de Externe, Mihail Popșoi, să demisioneze sau să fie demis de către prim-ministru sau de președinta Maia Sandu.

„Este firesc și normal să avem relații bune cu toate țările lumii, dar excesul de zel manifestat de Ungaria în Republica Moldova, diplomația și practica diplomatică clasică și contemporană ne învață niște lucruri pe care cred că ar trebui să le cunoască și actualul ministru de Externe, Mihail Popșoi: orice vizită a unui șef de stat, al unui ministru de externe este atent examinată în prealabil, și aici mă întreb cine l-a invitat pe ministru maghiar de Externe la Chișinău, știind foarte bine politica pro-putinistă a Ungariei. Or, ambasadorul nostru la Budapesta nu a atenționat conducerea de la Chișinău despre vulnerabilitățile unei asemenea vizite, chiar dacă Ungaria deține președinția Uniunii Europene. Avem interes să deținem relații bune cu Ungaria, dar nu în detrimentul intereselor noastre naționale”, a mai spus Iurie Reniță.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul de Externe al Ungariei a efectuat o vizită oficială la Chișinău. Oficialul a reiterat opoziția țării sale față de primirea Ucrainei în Uniunea Europeană, acuzând-o că reprimă „brutal” drepturile maghiarilor de pe teritoriul ei. 

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă comună cu șeful diplomației de la Chișinău, Mihail Popșoi, care nu a comentat în niciun fel declarația omologului său maghiar.

MAE nu a comentat deocamdată nici solicitarea exponenților Blocului „Împreună” de a-și prezenta demisia. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării