main logo
1664

Octavian Armașu: Anularea Legii miliardului, un semnal îngrijorător

Anularea unei legi, al cărei obiectiv primar îl constituia protejarea interesului public de menținere a stabilității financiare, este un semnal îngrijorător pentru partenerii de dezvoltare, investitorii locali și cei de peste hotare, punând în pericol credibilitatea Republicii Moldova privind capacitatea de a-și onora obligațiunile financiare.

Octavian Armașu: Anularea Legii miliardului, un semnal îngrijorător

O spune guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armași, comentând anularea „Legii miliardului”, denumită oficial Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Executarea garanției de stat și neadmiterea decapitalizării băncii centrale prin emisiunea valorilor mobiliare de stat s-a făcut în scopul menținerii stabilității financiare a Republicii Moldova, fiind un element de salvgardare a sistemului financiar-bancar cerut de Fondul Monetar Internațional”, a adăugat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul unui interviu acordat presei.

Octavian Armașu atenționează că orice inițiativă materializată atât prin proiecte de  lege sau prin mesaje publice, care au drept obiect retragerea angajamentelor asumate de stat cu privire la salvgardarea sistemului financiar-bancar, precum și orice eventual demers de revizuire a efectelor acestor angajamente au puterea de a distruge nu numai încrederea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, dar și să reducă la minimum ratingul de țară. Astfel, eforturile din ultimii ani depuse în procesul de reforme pe mai multe segmente, care au trezit interesul pentru Republica Moldova din partea mai multor investitori strategici de peste hotare cu reputație internațională, astăzi riscă să fie anihilate, iar deciziile investiționale să fie amânate pe un termen nedefinit. 

Credibilitatea țării riscă să se prăbușească în fața donatorilor care au fost deschiși până acum să sprijine Republica Moldova prin contribuții financiare imperioase în special pentru economia națională și, respectiv, pentru fiecare cetățean în parte. La fel, realizarea mandatului legal al BNM de asigurare și menținere a stabilității prețurilor pe termen mediu poate fi pusa sub presiune.

Potrivit lui Octavian Armașu, este necesar ca eforturile să fie concentrate pe recuperarea banilor de pe urma fraudei și nu pe anulare de legi, pentru ca statul să-și îndeplinească angajamentul asumat și să nu pună în pericol economia țării și, respectiv, în dificultate majoră cetățenii.

Acum două zile, deputații au anulat așa-numită „Lege a miliardului”. Inițiativa a venit din partea Fracțiunii Partidului Socialiștilor și a fost votată de 56 de parlamentari în două lecturi. Anterior, „Legea miliardului” a constituit o soluție prin care statul a fost nevoit să acopere furtul din sistemul bancar al țării a echivalentului unui miliard de dolari, denumit și „jaful secolului”. „Jaful secolului„ a fost constatat acum șase ani, însă vinovații principali așa și nu au fost pedepsiți, iar banii nu au fost restituiți.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării