main logo
1136

Numele lui Plahotniuc apare într-o rezoluție în Parlamentul European

Numele președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru prima dată apare într-o rezoluție în Parlamentul European, care va fi astăzi dezbătută.

Numele lui Plahotniuc apare într-o rezoluție în Parlamentul European

Rezoluția a fost creată în contextului raportului referitor la punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE-RM și a fost votată în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Comisia de resort își exprimă preocuparea cu privire la indiciile privitoare la o nouă reducere a spațiului de acțiune pentru societatea civilă din țară și invită autoritățile să stopeze imediat acțiunile penale nejustificate sau disproporționate, dintre care unele au fost declanșate de acuzații inventate, și acțiunile de justiție selectivă împotriva opozanților politici, a avocaților acestora și/sau a familiilor lor.

De asemenea, autorii rezoluției critică faptul că monitorizarea proceselor de către statele membre ale UE sau de către delegația SEAE este tot mai des împiedicată prin excluderea publicului din sala de judecată.

În același timp, își exprimă, în mod special, preocuparea cu privire la acțiunile care vizează apărători ai drepturilor omului, judecători independenți precum Domnica Manole și Gheorghe Bălan, jurnaliști și persoane care critică guvernul sau pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.

Comisia pentru Afaceri Externe îndeamnă autoritățile să garanteze dreptul la un proces echitabil și respectarea drepturilor omului în centrele de detenție; subliniază necesitatea unor anchete eficace cu privire la acuzațiile de tortură în instituțiile de detenție și în cele psihiatrice; invită autoritățile să garanteze, de asemenea, libertatea de întrunire și de exprimare și, în special, organizarea de demonstrații pașnice și solicită respectarea cu strictețe a acestui drept fundamental în conformitate cu standardele internaționale.

Precizăm că Rezoluția a fost aprobată în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe cu votul a 31 de deputați europeni. Raportul referitor la punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE-RM urmează să fie analizat astăzi împreună cu Rezoluția Comisiei, iar mâine va avea loc procedura de vot.

Întreaga rezoluție poate fi văzută aici.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării