main logo
2451

Nicu Popescu: Chiar și o victorie la limită este tot o victorie

Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a venit cu un mesaj în mediul online privind rezultatele referendumului care a avut loc ieri, 20 octombrie, făcând o paralelă între aderarea Suediei la Uniunea Europeană și Brexit.

Nicu Popescu: Chiar și o victorie la limită este tot o victorieNicu Popescu/Foto

„Suedia a aderat la UE în 1994 cu 52% voturi pentru, iar Marea Britanie a părăsit Uniunea în 2016 cu același procent, 52%. Majoritățile strânse au modelat destinul acestor națiuni. Astăzi, Suedia este un membru puternic al Uniunii Europene, iar Marea Britanie a respectat voința cetățenilor săi”, a scris Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md. 

Potrivit oficialului, chiar și o victorie la limită este tot o victorie. 

„În democrații, cei care pierd acceptă rezultatul. Atât cei care câștigă, cât și cei care pierd au responsabilitatea de a lucra împreună pentru a nu adânci diviziunile, ci pentru a construi un viitor mai bun. Fiecare parte învață lecțiile acestui proces.

Mulțumim tuturor celor care au votat! Europa nu este doar un vis, ci un proiect comun, iar noi vom continua să consolidăm locul Moldovei în Europa căreia îi aparținem”, a mai declarat Nicu Popescu. 

Reamintim că, la 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani.

Totodată, cetățenii au fost chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Alegătorii au mers la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru Maia Sandu au votat 640.881 de alegători sau echivalentul a 42,07% din numărul celor care au participat la scrutin, în timp ce Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul 2, fiind susținut de 400.208 de cetățeni, ceea ce constituie 26,27% din numărul total de votanți. Potrivit CEC, Maia Sandu câștigă la o diferență de aproape 240.673 de voturi.

În ceea ce privește rezultatele preliminare ale referendumului, la întrebarea adresată, 50,16% dintre alegătorii care au participat la referendum și-au exprimat opțiunea „Da”, iar 49,84% au răspuns „Nu”.

Astfel, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind cum s-au desfășurat alegerile, pregătirile, toate incidentele, precum și toate rezultatele centralizate de la birourile electorale ale secțiilor de votare, inclusiv rapoartele pe care le vom recepționa de la organele electorale. 

„În termen de zece zile, Curtea Constituțională va confirma sau infirma printr-o hotărâre rezultatele. Amintim că legea adoptată prin referendum se publică printr-o ediție specială a monitorului oficial, iar data adoptării deciziei este data desfășurării referendumului”, au declarat reprezentanții CEC. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării