main logo
695

Naumescu, despre șansele de a adera la UE anul acesta: Nu este cert

Șansele de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an sunt posibile, însă nu sunt certe.

Naumescu, despre șansele de a adera la UE anul acesta: Nu este cert

Este de părere profesorul de relații internaționale la UBB Cluj, Valentin Naumescu, care susține că foarte mult depinde de îndeplinirea celor nouă cerințe pe care Uniunea Europeană le-a solicitat Republicii Moldova, de un context politic european care să fie favorabil și depinde de ceea ce se va întâmpla până la sfârșitul anului în războiul din Ucraina și, eventual, în Transnistria, transmite Știri.md.

"Se vorbește, într-adevăr, despre acest scenariu. Aș spune că este posibil, dar nu cert. Aș spune că este departe de certitudine. Este de departe cel mai bun scenariu posibil în acest moment pentru Republica Moldova să înceapă oficial negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an. Lucrul acesta, sigur, depinde de mai mulți factori. Pe de o parte, depinde de îndeplinirea celor nouă cerințe pe care Uniunea Europeană le-a solicitat Republicii Moldova, de criterii tehnice, de îndeplinirea unor criterii în planul guvernării, pe plan intern. 

Depinde de un context politic european care să fie favorabil pentru că astfel de decizii în cadrul Consiliului European necesită o fereastră de oportunitate și sperăm să apară până la sfârșitul anului. Și în al treilea rând, depinde de ceea ce se va întâmpla până la sfârșitul anului în războiul din Ucraina și, eventual, în Transnistria.

Deci, sunt cel puțin trei dimensiuni care trebuie luate în considerare, dar eu sunt moderat optimist în ceea ce privește începutul negocierilor de aderare pentru Republica Moldova, lucru care a constituit deja o victorie de etapă importantă și ar impulsiona dialogul, trecerea pe un nivel superior al relației între Republica Moldova și Uniunea Europeană", a spus profesorul de relații internaționale la UBB Cluj, Valentin Naumescu, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

În Republica Moldova sunt probleme în sistemul judecătoresc, iar dacă până la sfârșitul acestui an nu se reușește să se facă regulă în acest domeniu, nu sunt șanse pentru a iniția negocierile de aderare și nu se va finaliza procesul de integrare.

"Peste justiție nu se poate trece, pot să vă spun și din experiența României, și a altor state. Pentru Uniunea Europeană, statul de drept, justiția reprezintă criterii esențiale, poate mai importante decât altele care se mai pot rezolva pe parcurs. Întotdeauna începutul reformelor este greu. Toate reformele judiciare, cu atât mai mult dacă sunt profunde, reale, încep să deranjeze în straturile profunde, sensibile, pentru că e vorba de interesele unor oameni care s-au învățat într-un anumit fel, e vorba de anumite comodități, de schimbarea unor reguli. 

Începutul reformei judiciare e foarte important, el trebuie să fie convingător, chiar dacă există asemenea trepidații în sistemul judiciar, ele sunt firești și sunt convins că UE le percepe ca pe un semnal că Republica Moldova încearcă acum să abordeze frontal problema justiției și a statului de drept. 

Toți ochii sunt acum îndreptați spre acest domeniu. Dacă nu greșesc, șase din cele nouă cerințe pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova sunt legate într-un fel sau altul de justiție, de stat de drept, de combaterea corupției. Este prima dintre prioritățile guvernării de la Chișinău. 

Sper să aibă curaj acest guvern, în care am foarte multă încredere în premierul Dorin Recean, în promisiunile pe care le-a făcut în angajarea unor reforme cu un nivel de ambiție foarte ridicat pentru că timpul este relativ scurt. Imaginea privind angajarea guvernului pe calea unor reforme se va forma relativ repede, în următoarele 5-6 luni va fi destul de clar în ochii politicienilor europeni dacă Republica Moldova este cu adevărat hotărâtă să facă reforme sau doar mimează și încearcă doar să cosmetizeze la suprafață anumite măsuri. 

Curaj! În acest moment trebuie mers înainte, chiar dacă vor fi oameni care vor pleca din sistem sau vor amenința că pleacă din sistem, fără reforme serioase în justiție nu se va da drumul la negocierile de aderare și, cu atât mai puțin, nu se va finaliza procesul de integrare. Este unul din capitolele cele mai dificile", este de părere profesorul Naumescu.

Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la data de 3 martie, după ce Ucraina și Georgia au depus cereri similare. 

La 23 iunie 2022, Republica Moldova a obținut, alături de Ucraina, statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Georgiei, care a depus o cerere similară, doar i-a fost recunoscută perspectiva de aderare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării