Natalia Morari, despre 7 aprilie 2009: Eu mă simt tare folosită
Sunt sigură că unii reprezentanți ai actualei guvernări au avut de câștigat din ceea ce numim noi „revoluția din 7 aprilie”.
A fost un protest al tinerilor de bună-credință, naivi, care chiar credeau în posibilitatea de a schimba viitorul acestei țări. Cred că noi, pur și simplu, am fost folosiți. Eu mă simt tare folosită. Sper foarte mult ca noi să aflăm vreodată adevărul despre 7 aprilie, adevărul despre „Pădurea Domnească”, adevărul despre furtul miliardului, adevărul despre multe alte dosare. Însă pentru aceasta trebuie să facem o schimbare”, a declarat Natalia Morari, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
„Noi am fost unii din foarte mulți tineri neliniștiți, care voiau să spună un NU sigur batjocurii celor din PCRM. Dar cea mai mare dezamăgire pentru mine este faptul că, în acești zece ani, nu știm ce a fost pe 7 aprilie 2009.
Și eu, ca unul dintre participanți, înțeleg că acest lucru nu și-a dorit nici fosta guvernare, PCRM, și nici noua guvernare, care s-a numit Alianța pentru Integrare Europeană (AIE).
Spun acest lucru din proprie experiență. Am fost plasată în arest la domiciliu de guvernarea comunistă și am fost interogată de același procuror, Sergiu Roșu, care, după ce a venit la putere AIE, timp de un an și jumătate, m-a interogat.
Au asistat permanent la aceste interogări, în Procuratura Generală, doi colaboratori ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Unul dintre ei a fost acum câțiva ani propulsat în funcția de vicedirector al SIS”, a mai spus Morari.
Întrebată ce știe despre Eduard Baghirov, bloggerul rus condamnat în RM pentru organizarea tulburărilor în masă pe 7 aprilie 2009, și în ce relații se află cu acesta, jurnalista a declarat:
„Baghirov a fost cel care a scris pe blogul său că el ar fi stat în spatele acelor evenimente, după care a fost condamnat. Am fost interogată în dosarul său, am fost parte în proces, am spus tot ce am știut.
Pentru mine personal, până acum, este un mare semn de întrebare pentru cine a lucrat Eduard Baghirov: pentru comuniști sau pentru Vlad Plahotniuc, care abia prindea la putere?
Eu nu am un răspuns până acum. După câțiva ani, am încercat să fac un interviu prin Skype cu Baghirov. Acest interviu nu a mai fost publicat în Revista „Punct”, care nu mai apare.
Cei care îl judecau pe Baghirov au avut acces la acest interviu. Mă interesează nu atât Baghirov ca cetățean străin, care fie a participat, fie nu a participat.
Mă interesează instituțiile statului, care au putut să oprească violențele, care au putut să protejeze instituțiile statului și care nu au făcut acest lucru.
Cine știe, poate că cineva a dat comanda? Eu cred că Baghirov este o piesă mică dintr-un mecanism complicat. În opinia mea, este mult mai important cine a pus la cale acest mecanism din care a făcut parte Baghirov”.