Nașul lui Sîrbu: Spînu este în legătură directă cu oamenii lui Șor
Nașul lui Sergiu Sîrbu și ex-directorul Administrației de Stat a Aviației Civile, Valentin Vizant, vizat în dosarul de spălare de bani în care ar figura și fostul primar de Chișinău, Silvia Radu, cu toată responsabilitatea declară că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este în legătură directă cu oamenii lui Ilan Șor.

Despre aceasta, Vizant scrie luni, 5 septembrie, într-o postare pe Facebook, transmite Știri.md.
"Îndată ce procurorii au ieșit cu pretențiile lor inadecvate, am promis că voi spune ce a stat la baza acestora.
Procurorii, având la îndemână procesul penal, au acționat în baza unui denunț fals, depus de fostul șef al Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, dl Vasile Șarko. Pentru informare, pe acest fapt deja a fost sesizată Procuratura Generală ca să vedem clar care standarde vor fi puse în capul mesei.
Consider că societatea ar trebui să cunoască că toate aceste fantasmagorii ale procurorilor au drept scop instaurarea controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău de către unele grupări, precum și tărăgănarea procesului de readucere a acestui obiect strategic al țării noastre în gestiunea statului.
Cu toată responsabilitate declar că ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, dl Andrei Spînu, este în legătură directă cu oamenii lui Șor.
După instalarea în fruntea ministerului, el a ales să-și numească la funcția de director al Autorității aeronautică civilă pe dl Șaramet, prietenul pe linie de partid, care este și în legătură strânsă cu anturajul lui Șor. Acesta inițial era numit în calitate de vicedirector de către directorul general Octavian Nicolaescu, promovat de Șor.
În consecință, domeniul transportului aerian, inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău, a fost lăsat sub controlul lui Șor.
Astfel, totul ce se petrece astăzi se face la solicitarea unui grup restrâns de funcționari guvernamentali, iar interesele acestora sunt deservite de CNA și Procuratura.
La începutul anului curent, personal de c\teva ori m-am adresat atât la Guvern, cât și la conducerea Parlamentului cu propuneri concrete vizând proceduri legale pentru readucerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului.
A fost prezentat chiar și un plan de acțiuni, desfășurat într-o prezentare amplă, elaborate de comun cu o companie de avocați mondială cu renume. Din motive etice profesionale, pana nu se va termina procesul, nu pot da numele companiei. Întreaga procedură putea dura nu mai mult de 3 luni. De la guvernanți a urmat o reacție Zero.
Acum pot sa Va spun cu siguranța ca oameni din echipa lui Filat, aflați la Guvernare, fiind responsabili de domeniul transportului aerian, își continuă afacerile și sunt în legătură strânsă cu anturajul lui Șor.
Deci, concluzia este una clară: o gașcă de funcționari, de care depinde soarta Aeroportului Internațional Chișinău, m-a văzut pe mine drept dușman. Pentru ei a fost un risc sporit și activitatea mea, inclusiv profesională.
Tot ei au ales și metoda care se folosea în perioada regimului Plahotniuc – implicarea Procuraturii.
Astăzi nu mai este niciun secret că atât Procuratura, cât și judecătoriile se află sub controul direct al Ministrului justiției.
Cât de banal n-ar fi, dar au rămas fără atenție și propunerile legislative în vederea prevenirii și combaterii corupției (peste 100 de pagini) prezentate personal dlui Sergiu Litvinenco. Aceste propuneri au fost elaborate conform standardelor europene de către colegii mei - arbitrii de la Curtea de arbitraj.
Propunerile prevăd fortificarea rolului arbitrajului în reglementarea divergențelor. Este o metodă general acceptată în toată Europa, inclusiv și Romania. Dl Livinenco însă s-a opus. Din simplul motiv că arbitrajele nu vor putea fi controlate așa cum sunt astăzi controlate judecătoriile.
În ceea ce privește acțiunile ilegale ale procurorilor, avocații mei au depus deja contestații.
Indiscutabil, când analizăm cine vine cu acuzații, nu putem vorbi despre un om al Legii cu reputație ireproșabilă.
Este vorba de procurorul Vadim Prisacari. Acesta este evidențiat în mod special în Raportul Transparency International. Este unul din cei care, potrivit experților, și-a explicat averea prin donații, subvenții de la părinți. Mai mult, tot el, printr-o minune, a convins inspectorii de integritate în deplina sa nevinovăție. Evident, că procurorul acesta nu poate apreciat altfel decât pată rudimentară, rămasă în Procuratură din timpul regimului Plahotniuc.
Același procuror și-a ales o tactică, înrădăcinată pe timpul fostului regim. Și anume, de a nu răspunde la telefon, numărul căruia este indicat în citații. Îi aduc public la cunoștință, că noi l-am contactat de mai multe ori nu doar la acel număr, dar și la alt număr de telefon de care dispune.
Confirm și pe această cale că mă aflu la locul meu de muncă în străinătate, și să nu se mai ascundă intenționat de avocații mei.
Stimați jurnaliști, din considerentul economisirii timpului Dvs, am expus aici doar o parte a pretențiilor față de acțiunile premeditate a unor cercuri guvernamentali, care încearcă a subjuga justiția pentru a-și promova afacerile.
Într-un singur comunicat nu am posibilitatea să explic toate detaliile, poate ar fi cazul să se regăsească într-un articol sau o emisiune specială.
Tehnologiile informaționale ne permit să vă răspund la toate întrebările care le aveți, iar în cazul interesului din partea Dvs, sunt disponibil să răspund la acestea", conchide Vizant.
Deocamdată cei vizați nu au venit cu o reacție.
Știri.md amintește că pe 15 august 2022, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins cu percheziții la fostul director al Union Fenosa și la ex-primarul general interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu. La fel, percheziții au avut loc și la nașul de cununie a ex-deputatului Sergiu Sîrbu, Valentin Vizant.
Valentin Vizant susține că dosarul în care este vizat (spălare de bani, n.r.) este pornit la comandă. Implicat ar fi fostul șef al Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Vasile Șarco.
Potrivit surselor ZdG, percheziții au loc la fosta primăriță interimară a Capitalei Silvia Radu.
Sursele Jurnal TV anunță că percheziții au loc și la Valentin Vizant, nașul de cununie al fostului deputat PD, Sergiu Sârbu, iar sursele Deschide.md notează că procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins cu percheziții la fostul director al Union Fenosa.
Menționăm că Silvia Radu a devenit primar interimar al mun. Chișinău după ce, la începutul lunii noiembrie 2017, Nistor Grozavu, primarul interimar de atunci, a anunțat că se retrage din funcție, iar în locul lui vine Silvia Radu, fosta directoare a companiei „Gas Natural Fenosa”.
Ulterior, la alegerile locale generale din 2019 ea a candidat independent la funcția de primar de Chișinău, atunci fiind promovată masiv de televiziunile liderului Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.
Silvia Radu a ajuns milionară după ce a activat timp de 15 ani la cel mai mare distribuitor de energie electrică din R. Moldova, „Red Union Fenosa”, fiind în perioada 2008-2015 președinta întreprinderii.
Un raport al ANRE, făcut public abia la 3 ani de la emiterea lui, scoate la iveală relații contractuale dubioase dintre o firmă afiliată Silviei Radu și compania pe care aceasta o conducea.