Năstase i-a cerut președintei să nu semneze legea cu privire la trădarea de patrie
Fostul vicepremier Andrei Năstase, care intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, i-a cerut președintei Maia Sandu să nu semneze legea care clarifică noțiunea de „trădare de patrie”.

Potrivit agenției Infotag, Năstase a declarat marți seara, la postul N4, că amendamentele introduse de parlament ridică multe întrebări, transmite Știri.md.
„Am păstrat tăcerea pentru că autoritățile m-ar fi acuzat că aș turna apă la moara dușmanilor mei, dar organizațiile internaționale pentru drepturile omului, iar Amnesty International este una dintre ele, își exprimă îngrijorarea și neliniștea în legătură cu amendamentele adoptate”, a spus fostul ministru.
Referindu-se la viitorul referendum constituțional, care va avea loc simultan cu alegerile prezidențiale, Năstase a spus că acesta este „periculos pentru Republica Moldova”, deoarece permite altor politicieni care acum se află în opoziție să facă același lucru.
Potrivit lui Năstase, președintele Sandu ar fi trebuit să adopte o astfel de lege constituțională în parlament cu 63 de mandate de deputați din 101.
„Dar Sandu nu a vrut, a vrut să creeze un privilegiu pentru un singur politician din țară, știți cine este (referindu-se la președinta Maia Sandu), printr-un referendum republican”, a spus politicianul.
Fostul vicepremier, care nu a candidat la alegerile prezidențiale anterioare, după ce a susținut-o pe Sandu la alegerile din 2020, a declarat că a învățat multe lucruri utile din discuțiile cu politicieni importanți.
„Aceste persoane mi-au dat multe sfaturi utile și valoroase, pe care sunt gata să le împărtășesc cu Maia Sandu”, a spus Năstase.
Andrei Năstase consideră că partidul PAS, aflat la guvernare, a avut totul pentru a obține rezultate bune: 63 de mandate în parlament, susținerea cuprinzătoare a Republicii Moldova de către partenerii externi.
„Din păcate, nu am văzut rezultate pozitive. Când partidul PAS a venit la putere, rata sărăciei în Moldova era de 22%, iar acum este de peste 30%. Au început guvernarea cu un deficit de 2.000 de profesori în școli, iar acum sunt deja 7.000”, a conchis Năstase.