main logo
5528

Năstase: Avia Invest a încercat să scoată Poliția de Frontieră de la securitatea Aeroportului

Compania „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, a încheiat la finele lunii mai curent un contract cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, în vederea achitării cheltuielilor diurne pentru personalul poliției de frontieră care urma să își exercite serviciul la Aeroportul Chișinău în perioada 1 iunie – 31 august curent.

Năstase: Avia Invest voia să scoată Poliția din securitatea Aeroportului

Pe acest caz a fost pornită o anchetă, transmite Știri.md.

"La Poliția de Frontieră am identificat multe probleme, inclusiv niște scheme de natură să afecteze grav siguranța națională, pentru că regimul anterior a acceptat ceva ce este absolut inadmisibil: încercarea de a privatiza elemente ale securității naționale, pentru ca unii să obțină profituri și privilegii. 

Mă refer concret la compania Avia Invest SRL a fugarului Șor, care la sfârșitul lunii mai a încheiat un contract cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, obiectul căruia este transmiterea către Inspectorat a sumei de 255.200 lei pentru compensarea cheltuielilor diurnei pentru personalul Poliției de Frontieră care urma să își efectueze serviciul la Sectorul Poliției de Frontieră al Aeroportului Chișinău în perioada 1 iunie – 31 august curent.

În mod suspect, câteva zile după încheierea acestui contract, SRL Avia Invest a informat printr-o scrisoare oficială Poliția de Frontieră cu privire la disponibilitatea de a achita aceste cheltuieli.

În ce țară civilizată s-a mai auzit ca o firmă privată să achite drepturile bănești ale unor funcționari publici? Este un caz strigător la cer și ne întrebăm ce scop putea urmări SRL Avia Invest să preia aceste cheltuieli, bănuiala noastră fiind că avem de a face cu o încercare de a încadra în albia legii niște acțiuni ilegale. 

Pe marginea acestui caz a fost deja demarată o anchetă, dar până la finalizarea acesteia am dorit, în spiritul transparenței, să informăm opinia publică, pentru ca oamenii să știe cum regimul oligarhic a înțeles să supună instituții fundamentale ale statului. De altfel, tot aceeași companie – Avia Invest SRL – a încercat să promoveze, prin intermediul unor funcționari publici, un proiect de lege prin care Poliția de Frontieră să fie exclusă din procesul de asigurare a securității aeronautice în Aeroportul Chișinău.

Vorbim aici despre un proiect de lege față de care Poliția de Frontieră a obiectat, însă în Comisia de securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului raportul aferent al Poliției de Frontieră a fost respins, la solicitarea deputatului Artur Reșetnicov. 

De promovarea proiectului de lege s-a ocupat domnul Sergiu Bucătaru, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Vreau să fiu foarte bine înțeles: vorbim despre un proiect de lege care ar fi însemnat excluderea Poliției de Frontieră de la o serie de procese, cum ar fi controlul de securitate al pasagerilor și bagajelor de mână, controlul accesului în zona de operațiuni aeriene și de securitate din Aeroport, controlul bagajelor de cală, controlul mărfurilor și poștei, controlul proviziilor de bord și controlul proviziilor de aeroport.

Cu alte cuvinte, se dorea transformarea Aeroportului într-un “sat fără câini”, prin care grupări criminale și mafiote să poată derula operațiuni murdare, ilegale, fără niciun fel de control din partea instituțiilor abilitate ale statului. La vremea respectivă au fost semnate demersuri ale profesioniștilor care au solicitat stoparea acestui proces de privatizare a securității naționale. Fac pe această cale un apel public către legiuitori să modifice toate prevederile legale adoptate anul trecut care riscă să pericliteze grav siguranța națională, pe dimensiunea transportului aerian.

Ceea ce vă spun eu acum este doar vârful aisbergului. O firmă controlată de un condamnat penal aflat în căutare internațională a încercat să preia controlul asupra pârghiilor statului de a verifica fluxurile de pasageri și mărfuri prin Aeroportul Chișinău – prin care anul trecut au trecut aproape 3 milioane de pasageri! Și totodată se încerca și preluarea de facto a controlului asupra instituțiilor fundamentale ale statului, care au menirea de a contracara schemele de contraband și trafic ilicit.

O ultimă mențiune aș dori să fac legat de modul în care până la venirea domnului Vasiloi se făceau promovări și destituiri în cadrul Poliției de Frontieră. În cadrul unei investigări desfăşurate pe interior, precum şi dialogând cu poliţiştii de frontieră din subdiviziunile regionale ale Poliţiei de Frontieră s-a atestat existenţa unei „TRADIŢII” ilegale şi lipsite de moralitate fundamentată pe ameninţarea personalului cu aplicarea sancţiunilor disciplinare pentru neconformare la indicaţii ilegale, precum şi aplicarea de facto a sancţiunilor disciplinare cum ar fi, concedierea din serviciu, retrogradarea în funcţie etc. Astfel, în cadrul anchetei de serviciu desfăşurate în cadrul Poliţiei de Frontieră au fost acumulate probe concludente care demonstrează că mai mulţi factori de decizie din cadrul Poliţiei de Frontieră au dispus, au aprobat sau au tolerat desfăşurarea anchetelor de serviciu şi aplicarea sancţiunilor disciplinare poliţiştilor de frontieră profesioniști şi integri care au deţinut funcţii de şef de sectoare ai Poliţiei de Frontieră, pentru ca ulterior să numească în aceste funcţii persoane loiale conducerii Direcţiilor regionale", a declarat Năstase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării