main logo
384

Nantoi: Problema transnistreană e un conflict în interesele businessului

Deputatul blocului ACUM, analistul politic Oazu Nantoi, consideră că problema transnistreană este un conflict creat artificial în interesele businessului".

Nantoi: Problema transnistreană e un conflict în interesele businessuluiNantoi: Problema transnistreană e un conflict în interesele businessului

Potrivit agenţiei Infotag, vineri, în cadrul conferinţei anuale a programului "Dialoguri transnistrene", el a menţionat că "conflictul durează deja de 27 de ani, iar situaţia se înrăutăţeşte, deoarece părţile interesate sprijină statu-quo-ul: nimeni nu va tăia găina ce face ouă de aur", transmite Știri.md

"Din păcate, de ambele maluri ale Nistrului, ignorarea intereselor cetăţenilor a devenit o normă. Ruperea este menţinută artificial chiar şi la nivelul manualelor de istorie în şcoli. Şi nu se poate spune că clasa politică nu are nimic de-a face cu asta", a spus Nantoi.

El a subliniat că în procesul de reglementare "trebuie să se formeze o masă critică de cetăţeni care va impune elitele să acţioneze în interesul lor, căci, în caz contrar, instituţia statului va pierde pur şi simplu".

"Dialogul este necesar. Fără dialog, societatea va fi supusă şi mai mult manipulării. Dar discuţiile ar trebui să se bazeze pe discutarea principiilor statului de drept, pe existenţa unei democraţiei funcţionale pe ambele maluri. Trebuie să vorbim mai puţin despre diferitele statute, care, mai devreme sau mai târziu, se pot transforma într-un nou paravan care va ascunde acţiunile ce nu vor fi făcute pentru binele oamenilor", a spus deputatul.

El s-a arătat mirat de faptul că la conferinţă nu participă Viorel Melnic şi Alexandru Oleinic (deputaţii independenţi, aleşi în circumscripţiile electorale uninominale pentru Transnistria - "I."), precum şi a spus că este gata "să preia funcţia de vicepremier pentru reintegrare, în cazul în care Maia Sandu devine premier".

Politicianul a menţionat că primul pas serios în soluţionarea conflictului "trebuie să fie lupta împotriva corupţiei, în primul rând, în dreapta Nistrului, ceea ce va spori încrederea cetăţenilor".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării