Muntenegru respinge legătura cu acţiunile de destabilizare din Moldova
Reacție asemănătoare ca și a Serbiei de la Muntenegru. Dritan Abazovic, premierul acestei țări, a negat marţi, 14 februarie curent, că ţara sa ar avea vreo legătură cu o presupusă implicare a cetăţenilor săi în acţiuni subversive în Republica Moldova şi a anunţat că va solicita informaţii de la autorităţile moldovene în acest sens.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat luni Rusia că plănuieşte o lovitură de stat cu ajutorul unor cetăţeni cu pregătire militară din Belarus, Serbia şi Muntenegru, care ar urma să desfăşoare acţiuni violente deghizate în proteste, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.
Premierul Abazovic (de centru-stânga), care a spus că a aflat despre aceste acuzaţii din presă, a anunţat că guvernul său va contacta cabinetul Maiei Sandu „pentru a obţine mai multe clarificări”, indicând că, dacă va fi necesar, serviciile de informaţii muntenegrene vor efectua verificări suplimentare, a relatat portalul local Pobjeda.
„Ceea ce am citit mi-a sunat oarecum dur pentru că se creează impresia că Muntenegru ar fi implicat în problemele din Republica Moldova”, a spus el, fără să excludă posibilitatea unor ‘persoane iresponsabile”.
El a reamintit că Muntenegru, candidat la aderarea la Uniunea Europeană, şi-a aliniat total politica externă la cea a UE şi s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei pentru agresiunea acesteia împotriva Ucrainei.
Această ţară balcanică este membră a NATO din 2017, iar la momentul respectiv au existat proteste ale formaţiunilor proruse împotriva aderării sale la Alianţa Nord-Atlantică.
Amintim că declaraţiile Maiei Sandu au intervenit după ce preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski denunţase săptămâna trecută la Bruxelles un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova. Astfel, a anunțat că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) are informații despre planurile de implicare a cetățenilor Rusiei, Belarusului, Serbiei și Muntenegrului în acțiuni anticonstituționale pe teritoriul Republicii Moldova, pe scurt să răstoarne actuala conducere. Imediat, prim-viceprim-ministrul și ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic, a cerut explicații pentru asemenea acuzații.
Mai târziu, deputatul PAS Adrian Cheptonar oferise detalii, precum că diversioniștii sârbi voiau să intre pe teritoriu în calitate de microbiști. Sheriff are meci de fotbal cu Partizan Belgrad pe 16 februarie curent pe stadionul Zimbru. Într-un oarecare fel, Poliția de Frontieră a confirmat această versiune, pentru că a informat că microbiștii sârbi nu au putut justifica scopul vizitei în Republica Moldova. Astfel, Cel puțin 12 au făcut cale întoarsă.
Mai este de menționat că SUA nu poate confirma informațiile despre încercările Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova. Anterior, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, declarase că planul există, dar nu sunt forțe suficiente pentru a ajunge la noi.