main logo
506

Munca deputaților în 2020: Câte inițiative au fost înregistrate

Pe parcursul anului 2020, în Parlament au fost înregistrate 533 de inițiative legislative. Cele mai multe dintre acestea au fost înaintate de deputați – 336 de proiecte.

Munca deputaților în 2020: Câte inițiative au fost înregistrateFoto: știri.md

Potrivit raportului Parlamentului, fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a înaintat cele mai multe inițiative legislative – 84. Aceasta este urmată de fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA, care a înregistrat 80 de proiecte și Fracțiunea PAS, Blocul ACUM – 58 de proiecte, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

Grupul parlamentar Pro Moldova a elaborat și a înaintat 34 de proiecte, fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) – 26, iar Fracțiunea Partidului Șor – 23.

Deputații independenți/neafiliați sunt autori ai 9 proiecte.

De asemenea, 48 de inițiative legislative au fost înaintate de Biroul permanent al Parlamentului sau de către grupuri de deputați din toate fracțiunile parlamentare.

Guvernul a înaintat Parlamentului pentru dezbateri și aprobare 142 de proiecte de acte legislative, iar președintele țării – 29 proiecte.

Din numărul total de proiecte de acte normative înregistrate în Parlament în perioada menționată, 6 nu au intrat în procedură legislativă.

Comparativ, în 2019, în Legislativ au fost înregistrate 294 de inițiative legislative. Dintre acestea, 237 au fost înaintate de deputați, 45 – de Guvern, iar 12 – de președintele țării.

În temeiul articolului 73 din Constituție, dreptul la inițiativă legislativă aparține deputaților, președintelui Republicii Moldova, Guvernului și Adunării Populare a Găgăuziei, care sunt considerați autori ai proiectelor de acte legislative sau ai propunerilor legislative.


Amintim că ședința din 3 decembrie a Legislativului s-a petrecut cu multă tensiune, proteste, îmbrânceli și fluierături. Deputații PSRM – Pentru Moldova au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte controversate și activ contestate de opoziție, fără a fi examinate corespunzător de către parlamentari.

Printre acestea sunt proiectele bugetar-fiscale pentru anul 2021 și proiectul de transfer a SIS-ului de sub administrația Președinției în subordinea Parlamentului.

Ulterior, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău și Alexandr Slusari, în cadrul unui briefing de presă, au anunțat că proiectele votate astăzi de majoritatea parlamentară PSRM-Pentru Moldova vor fi contestate la Curtea Constituțională, iar președinta aleasă, Maia Sandu, a chemat oamenii, duminică, 6 decembrie, la un nou protest.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării