main logo
3227

Moldovenii sancționați internațional ar putea rămâne fără cetățenie, la cererea SIS

Moldovenii incluși pe listele cu sancțiuni internaționale ar putea rămâne fără cetățenia Republicii Moldova la cererea Serviciul de Informații și Securitate.

Moldovenii sancționați internațional ar putea rămâne fără cetățenieColaj: Știri.md/Arhivă

Un proiect de lege în acest sens, elaborat cu scopul de a asigura aplicarea eficientă și exhaustivă a măsurilor restrictive internaționale, a fost votat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate în prima lectură, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

„Multe lucruri m-au uimit în ultimii ani de când e PAS-ul la conducere, însă aici m-au dat jos. Comportamentul guvernării sub frontispiciul integrării europene, chipurile a unui partid pro-european, aplică metode staliniste”, a declarat juristul Nicolae Eșanu, comentând acest subiect.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate. Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament în lectura a doua.

„Cu așa o rușine națională noi vrem să intrăm în familia Europeană?!

Credeți-mă pe cuvânt, dar nu am putut să mă abțin să nu comentezi marasmul de ieri, votat de actuala guvernare în parlament.

Parlamentul a votat în prima lectură modificări la legea Nr.  25/2016 privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale. Multe lucruri m-au uimit în ultimii ani de când e PAS-ul la guvernare, însă aici m-au dat jos.

Aici, vă rog atenție. Se solicită modificarea art.19 din legea nominalizată, care va avea un nou aliniat 4/1, cu următorul cuprins: „Cu privire la subiecții restricțiilor, cetățeni ai Republicii Moldova, Serviciul de Informații și Securitate analizează oportunitatea retragerii cetățeniei în conformitate cu art. 23 din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr.1024/2000  și, după caz, sesizează Agenția Servicii Publice în vederea inițierii procedurii de retragere a cetățeniei Republicii Moldova”.

După cum vedeți stimați prieteni, guvernarea dorește să lipsească de cetățenie persoanele, care sunt incluse în listele sancțiunilor altor state. Redarea lucrurilor prin termenul „restricții/sancțiuni internaționale”, este foarte amăgitoare, deoarece ei vorbesc de „sancțiuni internaționale”, de parcă ar fi vorba de unele tratate internaționale conform art 8 din Constituția RM, unanim recunoscute, la care Republica Moldova este parte și este obligată să le respecte. Este total aberant, deoarece aceste sancțiuni nu sunt altceva decât sancțiuni economice impuse de alt stat, pentru cetățenii altor state, care nu se află sub jurisdicția sa. Este o practică mondială, măcar că ilegală, dar destul de cunoscută și des aplicată.

Deci, însuși sancțiunile economice aplicate propriilor cetățeni este o aberație totală, dar lipsirea propriilor cetățeni de cetățenie, este o aberație și mai mare, practic, o catastrofă.

În Dreptul internațional, cetățenia, este unanim recunoscută de toate Tratatele și Convențiile în domeniul Drepturilor Omului și ale cetățeanului, iar institutul de cetățenie în dreptul internațional, are de peste două secole, încă din Grecia antică.

Pentru juriști, desigur pentru cei care au făcut studii fundamentale, nu pentru cei ce au trecut prin coridoarele facultății, este știut, că sunt 3 modalități de dobândire a cetățeniei: 1. Prin naștere; 2. Prin naturalizare; și 3. Prin redobândire.

Corespunzător, eu n-o să ating modalitatea doi și trei, deoarece aici statul are drepturi mai largi, conform legii speciale nr.1024/2000. Însă dobândirea cetățeniei prin naștere, pe teritoriul țării noastre,  n-are dreptul nimeni, da chiar nimeni să o ea, doar de cetățeanul singur să se dezică de ea. Și aici intervin unele garanții, chiar și atunci când cetățeanul se dezice de cetățenie, iar o altă cetățenie nu are, oricum decretul emis în acest sens în partea retragerii cetățeniei, nu poate intra în vigoare, până când cetățeanul nu capătă o altă cetățenie. Aceste lucruri sfinte pentru cetățean, sunt unanim recunoscute și respectate de toate statele lumii.

Însă după cum se vede Moldova nu face parte din lumea civilizată, dar încă mai dorim să intrăm în familia statelor Europene, Convenția căreia o cităm și prin vis? Cum poți retrage cetățenia cetățeanului, care s-a născut pe acest pământ, face parte din etnia de bază, care formează acest stat? Mai mult decât atât, nașterea nu numai a părinților, ci și a stră - stră - strămoșilor.

Deja nimic nu mai este clar. Foarte multe cutii pandorice a deschis actuala guvernare, s-ar putea de spus că a mai deschis una, însă nu despre cutia pandorei este vorba, ci mai degrabă despre teoria conspirațiilor. 

Este așa o teorie în politologie, Fereastra Overtoniană, sau Fereastra Overton. Termenul poartă numele filozofului american Joseph P. Overton, ceea ce cu 2,3 ani în urmă era practic imposibil, astăzi vedem că a devenit normă. Era de necrezut, dacă nu citeam cu proprii ochi. Comportamentul guvernării sub frontispiciul integrării europene chipurile a unui „partid pro-european”, aplică metode staliniste.

Totodată mă întreb, da poate aceste metode staliniste și sunt standardele europene?

Modalitatea de lipsire de cetățenie a mai existat pe teritoriul nostru, atunci când am făcut parte din imperiul sovietic. Când plenul comitetului central al URSS se răfuia cu disidenți incomozi, alungându-i după hotarele țării.

Domnilor guvernanți, sau poate tovarăși, mai știi...? Vă comportați ca niște cotropitori, nu ca copiii acestui meleag. Sper mult de tot, că tot ce faceți voi este monitorizat de Consiliul Europei și nu numai....”, a scris Iurie Mărgineanu.

Serviciul Informații și Securitate (SIS) a publicat un ordin cu privire la aprobarea listei persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate că sunt asociate cu subiecții sancțiunilor internaționale Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi, Grigore Caramalac și Igor Ceaika.

La sfârșitului lunii mai din 2023, Consiliul UE a decis sancționarea a cinci persoane acuzate că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova, potrivit unui comunicat al MAE din România. Este vorba de oligarhi fugari, apropiații lor și oameni apropiați de Rusia.

Pe 18 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe al Canadei a anunțat noi sancțiuni împotriva „unor agenți ai Rusiei”, ca răspuns la eforturile acestora de a destabiliza situația politică din Republica Moldova. Este vorba de nouă persoane asociate cu Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care anterior au fost deja incluși în lista de sancțiuni din Canada.

Veaceslav Platon a fost inclus de Canada în lista persoanelor sancționate, alături de Plahotniuc și Șor.

SUA a impus sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și Șor, a anunțat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Oficialul a menționat că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei.

Președinta Maia Sandu a salutat decizia Consiliului Uniunii Europene de a sancționa persoanele care participă la acțiuni de destabilizare a Moldovei și amenință suveranitatea și independența țării, statul de drept, stabilitatea sau securitatea statului. „Datorită acestei decizii, Uniunea Europeană le va putea îngheța averea și bloca intrarea în UE persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență”, a declarat președinta.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării