Moldova este Europa: Mesaj clar de la Bruxelles, transmis la Chișinău
„Republica Moldova este parte a Europei și trebuie să-și continue drumul spre aderarea la Uniunea Europeană.” Este mesajul ferm transmis de mai mulți europarlamentari, membri ai Comisiei pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European, aflați zilele trecute la Chișinău. Aceștia au declarat că sprijinul oferit Republicii Moldova este un angajament strategic al blocului comunitar față de o țară aflată în prima linie a confruntării cu influența rusă.

„Pentru noi este foarte important să fim aici și să transmitem un mesaj puternic, pentru că nu este vorba doar despre țara voastră, dar în toată Europa, de unde venim noi, Rusia încearcă să influențeze modul de gândire al oamenilor care trăiesc în libertate și pace. Și pentru noi este foarte important ca Ucraina să aibă șansa de a câștiga acest război, iar Republica Moldova - șansa să devină membră a Uniunii Europene”, a declarat Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președinta Comisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din cadrul Parlamentului European, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Pe lângă susținerea politică, mai multe state membre ale Uniunii Europene oferă sprijin concret Republicii Moldova, sub formă de echipamente și investiții directe.
„Din moment ce Germania, Franța, Belgia, Bulgaria, Polonia, Republica Cehă donează, nu vând, ci donează, totul, de la radare, arme, echipamente pentru Poliție, echipamente pentru Armată, echipamente pentru transport și agențiile Stratcom, de ce credeți că fac asta? Uniunea Europeană și multe țări europene investesc milioane în fiecare an în Republica Moldova, pentru că noi considerăm Republica Moldova parte a Europei. Moldovenii sunt și vor face parte din comunitatea europeană și mâna noastră este întinsă, dar avem nevoie de o altă mână pentru a începe „să dansăm””, a declarat Andrei Novakov, eurodeputat.
Experiența țărilor baltice arată cât de mult se poate transforma o țară după aderarea la Uniunea Europeană.
„Astăzi, peste 80% dintre lituanieni spun că se bucură de apartenența la Uniunea Europeană, iar acest lucru a schimbat totul. La început eram într-o situație foarte asemănătoare cu a voastră. Dar acum, după 2004, la 21 de ani de la aderarea noastră, totul s-a schimbat. Astăzi ne numărăm printre țările cu un PIB ridicat pe cap de locuitor. Suntem înaintea Bulgariei, României, chiar și a Portugaliei și a multor altor țări - am realizat foarte mult”, a subliniat, la rândul său, Rasa Juknevičienė, membră a Parlamentului European.
Republica Moldova a obținut, în iunie 2022, statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Negocierile au fost deschise oficial în iunie 2024. În prezent, țara noastră se concentrează pe implementarea reformelor necesare pentru îndeplinirea cerințelor Uniunii Europene.