main logo
7099

Cine este Gicu, misteriosul prieten al lui Iurie Leancă

După ce fostul premier Iurie Leancă a povestit joi, 18 iulie, la emisiunea Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV, cum un prieten, numit Gicu s-a ocupat de plata pentru studiile fiului său care învăța la Londra, Mold-Street.com a aflat cine este acesta.

Cine este Gicu, misteriosul prieten al lui Iurie Leancă

Fostul premier Iurie Leancă a confirmat într-o emisiune de la Jurnal TV că una din firmele lui Ilan Șor a transferat bani pentru studiile fiului său în Marea Britanie. Acesta a încercat să se justifice și a precizat că nu ar fi știut despre implicarea lui Șor în transferul de bani pentru studiile fiului său Tristan, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Gicu s-a ocupat de plata studiilor feciorului lui Leancă

Leancă susţine că un bun prieten pe nume Gicu s-a ocupat de acest lucru. ”În 2012, fiind ministru de Externe, eram în deplasare când am primit un telefon de la școala unde Tristan a început să-și facă studiile și mi s-a spus că urgent trebuie să fac plata respectivă”, a precizat Iurie Leancă.

Fostul premier mai spune că, fiind peste hotare, nu a putut să se ocupe personal de transferul banilor pe contul universității și l-ar fi rugat pe Gicu să facă acest lucru. 

”L-am sunat pe un bun amic de al meu care mi-a fost coleg în compania unde activasem până atunci și l-am rugat să se ocupe de problema respectivă până mă întorc eu acasă. La revenire l-am întrebat: „Gicu, ai făcut?”. „Am făcut”. Am uitat de problema aceasta, am întors banii și atât”, a mai precizat Leancă.

Leancă mai povestește că în 2016 a fost chemat la Procuratură să de-a explicații anume la acest subiect. 

”După aia l-am întrebat pe prietenul meu de ce și cum s-a întâmplat că a plătit nu compania, ci prin una dintre firmele lui Șor.

Mi-a spus că compania nu putea plăti, fiindcă avea anumite angajamente. Ei au mai avut conlucrări cu domnul Șor și până atunci, au mai făcut anumite tranzacții și până atunci, era anul 2012, nu era 2014, nu era 2013. Și ei s-au achitat între dânșii, eu m-am achitat cu prietenul meu. În 2016 abia am aflat că tranzacția s-a făcut printr-o companie a domnului Șor”, a spus Leancă.

În apărarea sa, Leancă a mai spus că atunci când a devenit prim-ministru, i s-a propus mită un milion de dolari ca să „închidă ochii” la un caz. „Am refuzat un milion și m-aș fi lăcomit la 40.000 de dolari? Eu nu sunt bogat, dar nici sărac”, a mai spus Leancă.

„Gicu, îmi spune”, Gheorghe Ciobanu de la Ascom

Mold-street.com l-a identificat pe misteriosul Gicu. Acest lucru nu a fost atât de dificil în condițiile în care Iurie Leancă spune că e vorba de un coleg de la compania pentru care a lucrat anterior. Astfel în anii 2001-2009 (cu o întreupere de doi ani - 2005-2007), Iurie Leancă a fost vicepreședinte al grupului Ascom.

Gicu, este Gheorghe Ciobanu, o persoană ce lucrează pentru milionarul Anatol Stati şi care a fost şi director financiar la grupul Ascom. El şi acum lucrează în grupul Ascom, fiind preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei de asigurări Garanţie (controlată de familia Stati), administrator la firma Balkan Ascom-Grup SRL, deţinută de Larisa Stati etc.

Mai mult! Numele lui apare şi în scandalul Panama Papers figurând în cel puţin două companii offshore afiliate familiei Stati: Tristan Real Estate Ltd şi Casco Petroleum Overseas Ltd (British Virgin Islands). Ba chiar răspunde cu numele Gicu, când este sunat de reporterii RISE Moldova despre Panama Papers, iar adresa de mail este gicu@ascom-sa.com.

„Într-unul din mesajele consultaților offshore era indicat și un număr de telefon mobil care ar fi al beneficiarului Anatol Stati. Am sunat la acest număr. „Gicu, îmi spune”, ne-a răspuns un bărbat care, susține că, lucrează la Ascom. După ce a ascultat întrebările noastre, Gicu ne-a redirecționat către departamentul juridic al companiei”, scria RISE Moldova în 2018.

Am încercat să-l sunăm şi noi și să aflăm despre relația sa cu Iurie Leancă. El a răspuns la apel, dar a spus că va reveni. Ulterior nu a mai răspuns la apelurile noastre

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării