main logo
561

Modificările la politica bugetar-fiscală și vamală, votate de Parlament

Modificările la politica bugetar-fiscală și vamală, propuse de Ministerul Finanțelor, au fost votate de Parlament în două lecturi.

Modificările la politica bugetar-fiscală și vamală, votate de Parlament

Proiectul prevede că de scutire personală (24 de mii de lei în acest an) vor beneficia doar persoanele fizice care au venituri mai mici de 360 de mii de lei anual, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

În vederea simplificării administrării fiscale, se va reține impozitul pe venit la sursa de plată în mărime de 12%. În prezent, dacă un agent economic procură ceva de la o persoana fizică, reține doar 7% din sumă pentru a o achita în buget. Ulterior, deoarece cota impozitului pe venit este de 12%, persoana fizică, când depune declarația anuală, trebuie să achite diferența. Prin modificările operate, agentul economic va retine din start 12%.

O altă modificare este că pentru livrările efectuate de către agenții economici ce desfășoară activitate de întreprinzător în domeniul HoReCa (hotele, restaurante și cafenele) se va aplica TVA la cota standard de 20% (până acum fiind 10%).

Prin proiect este revizuit și tratamentul fiscal al tranzacțiilor comerciale prin intermediul trimiterilor poștale internaționale. În cazul în care mărfurile nu au caracter comercial, nu depășesc limitele cantitative stabilite de legislație sau valoarea acestora nu depășește limita neimpozabilă de 200 euro, vor fi scutite de TVA și accize. În celelalte cazuri, TVA și acciza se va calcula pornind de la valoarea mărfurilor în vamă.

Un compartiment separat se referă la modificarea Legii privind plata pentru poluarea mediului, prin care se propune majorarea cu 20% a plății aplicate asupra mărfurilor ce poluează mediul înconjurător.

Proiectul mai conține modificări referitoare la tichetele de masă. Valoarea nominală deductibilă a tichetelor de masă acordate de către angajator salariaților, potrivit prezentei legi, reprezintă un venit din care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistență medicală (datorate de angajator și angajat) și impozit pe venit din salariu. În cazul în care valoarea nominală a tichetelor este mai mare decât valoarea dintre 35 și 45 de lei, pentru suma care depășește limita respectivă se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozit pe venit din salariu.

Potrivit ministrei finanțelor, Natalia Gavrilița, prin aceste măsuri se vrea susținerea agenților economici altfel decât prin scutiri. Sunt condiții ale Fondului Monetar Internațional care trebuie îndeplinite dacă se dorește readucerea încrederii instituțiilor internaționale în instituțiile statului.

Deputații din Partidul Democrat s-au arătat nemulțumiți de modificările votate și consideră că măsurile se vor răsfrânge negativ asupra consumatorilor finali. În luarea sa de cuvânt, deputatul Andrian Candu a declarat că politica bugetar fiscală nu este una „de viziune și dezvoltare”, pentru că acestea nu creează locuri de muncă, condiții pentru investitorii străini și nicio perspectivă de dezvoltare. „V-ați grăbit să creați ceva ca să demonstrați FMI că puteți îndeplini niște condiții, dar nu ați ținut cont de poziția cetățeanului”, a spus Andrian Candu.

Partidul „Șor” a părăsit ședința Parlamentului înainte ca inițiativa să fie votată în prima lectură. Într-o intervenție în fața jurnaliștilor, deputata Partidul „Șor”, Marian Tauber, a declarat că modificările sunt „o crimă împotriva micului business”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării