main logo
608

Ministrul român al Apărării: R. Moldova trebuie sprijinită în fața amenințării ruse

Ministrul Apărării Naționale din România, Angel Tîlvăr, a reafirmat susținerea pentru Ucraina și Republica Moldova în cadrul reuniunii informale a miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care s-a desfășurat la Stockholm, în Suedia, informează un comunicat al MApN.

Ministrul român al Apărării: R. Moldova trebuie sprijinită

Oficialul român a subliniat nevoia sprijinirii Republicii Moldova în fața amenințării Federației Ruse, prin consolidarea rezilienței, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

În cadrul reuniunii, miniștrii Apărării au avut o dezbatere privind impactul global și consecințele războiului de agresiune ilegal și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și perspectivele angajamentului Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei.

„Am condamnat şi cu acest prilej agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, evidențiind că această acțiune constituie o amenințare pentru arhitectura de securitate europeană și euroatlantică. Am salutat rolul important al Uniunii Europene şi răspunsul cuprinzător şi structurat al acesteia la nevoile Ucrainei, în special în ceea ce privește eficiența Instrumentului European pentru Pace, și relevanța misiunii de asistență militară a Uniunii Europene pentru Ucraina (EUMAM)”, a spus ministrul Angel Tîlvăr.

Oficialul român a evidențiat impactul conflictului din Ucraina asupra întregii regiuni a Mării Negre, subliniind nevoia sprijinirii Republicii Moldova în fața amenințării Federației Ruse, prin consolidarea rezilienței.

„Considerăm că acest instrument este extrem de important pentru sprijinirea nu numai a Ucrainei, ci și a statelor expuse din regiunea Mării Negre, precum Republica Moldova. Au fost deja adoptate două măsuri de asistență în valoare de 47 de milioane de euro în beneficiul Guvernului de la Chișinău”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Instrumentul European pentru Pace a fost înființat în luna martie a anului 2021 pentru a finanța toate acțiunile politicii externe și de securitate comune în domeniile militar și de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională.

Totodată, înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al UE, Josep Borrell, a evidențiat angajamentele operaționale şi acțiunile Uniunii Europene în Balcanii de Vest, Republica Moldova și Africa, precum și provocările influențelor străine amplificate de războiul de agresiune al Federației Ruse.

De la începutul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană, prin Instrumentul European pentru Pace, a mobilizat 3,6 miliarde de euro pentru consolidarea capabilităților și a rezilienței Forțelor Armate ucrainene.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării