main logo
321

Ministerul Justiției a fost vizitat de un oficial de la Haga

Secretarul general al Biroului Permanent al Conferinței de la Haga, Cristophe Bernasconi, a avut o întrevedere cu ministrul Justiției, Victoria Iftodi.

Ministerul Justiției a fost vizitat de un oficial de la Haga

De asemenea, Bernasconi a vizitat și Direcția Apostilă și Legalizare din cadrul Agenției Resurse Informaționale Juridice, aflată în subordinea Ministerului Justiției, transmite Știri.md.

În cadrul întrevederii Cristophe Bernasconi și-a exprimat aprecierea pozitivă supra faptului că statul nostru este parte la 8 convenții adoptate sub egida Conferinței de la Haga de Drept Internațional Privat (HCCH) - în domeniul procedurii civile, suprimării cerinţei supralegalizării actelor, protecţiei copiilor etc. 

Oficialul a îndemnat autoritățile Republicii Moldova să adere și la alte instrumente internaționale de drept privat adoptate de HCCH.

În contextul acestor discuții ministrul Justiției, Victoria Iftodi, a evidențiat impactul esențial al instrumentelor internaționale adoptate de HCCH, asupra vieții cetățenilor țării noastre, atunci când vorbim despre protecția copiilor, adopție, testamente sau apostilă. Iar în vara acestui an, HCCH va începe discuțiile asupra unei convenții pentru recunoașterea și aplicarea deciziilor judecătorești străine, Republica Moldova fiind în plin proces de negociere a acestui instrument internațional, care va spori securitatea raporturilor juridice în materie comercială.

În același timp, oficialul a manifestat interes sporit față de procesul apostilării actelor și a afirmat că Republica Moldova aplică unul dintre cele mai avansate sisteme electronice de implementare a prevederilor Convenției de la Haga cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine (apostila). 

De asemenea, a menționat că un aspect favorabil al sistemului este posibilitatea acestuia de a arhiva apostilele emise și de a oferi opțiunea verificării lor online.

Se va nota că, HCCH reprezintă o organizație internațională, constituită în 1893, iar în 1955, odată cu intrarea în vigoare a Statutului acesteia, a devenit organizație interguvernamentală cu caracter permanent, scopul acesteia fiind de „a acționa pentru unificarea progresivă a principiilor dreptului internațional privat”. 

Până în prezent, HCCH a adoptat 40 convenții internaționale ce se aplică în practică. Republica Moldova a acceptat Statutul HCCH la finele anului 2015.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării